Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ: Δεν διοικεί πλέον τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία – Άλλαξε ξανά η ηγεσία

Ο Ρώσος στρατηγός Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ δεν διοικεί πλέον τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, δήλωσαν ερευνητές από την ομάδα έρευνας ανοιχτού κώδικα Conflict Intelligence Team (CIT) χθες Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα, η ομάδα CIT έμαθε από Ρώσους στρατιώτες ότι ο στρατηγός Ντβόρνικοφ δεν ήταν πλέον υπεύθυνος για τη «στρατιωτική επιχείρηση»  στην Ουκρανία. Αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Gennady Zhidko, ο οποίος είναι ο πρώην διοικητής της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και τώρα είναι επικεφαλής της Κύριας Στρατιωτικής Πολιτικής Διεύθυνσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Βασικά, είναι επικεφαλής και πολιτικός αξιωματούχος όλης της Ρωσίας», λέει ο Ρουσλάν Λεβιέφ, ο διευθυντής του CIT. Ο Λεβίεφ σημειώνει ότι δεν γνωρίζει τους λόγους πίσω από την απομάκρυνση του στρατηγού Ντβόρνικοφ από τη θέση του.

«Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας περιστασιακής εναλλαγής. Είδαμε τους Ρώσους να κάνουν το ίδιο πράγμα στη Συρία» λέει ο Λεβίεφ.

Νωρίτερα, οι NYT ανέφεραν ότι υπήρχαν αμφιβολίες εάν ο Ντβόρνικοφ εξακολουθούσε να είναι επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, καθώς δεν έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ντβόρνικοφ ήταν επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016. Δημοσιογράφοι και ειδικοί τον ονόμασαν «ο σφαγέας της Συρίας» για τις πολεμικές του τακτικές, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων.

Πηγή: The New Voice of Ukraine / Φωτογραφία αρχείου Reuters