Αλβανία Εκλογές: Ανησυχούν ΕΕ – ΗΠΑ για την εκλογική διαδικασία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Με το αμιγώς φιλοτουρκικό »Κίνημα για την Νέα Αλβανία» (PLSHR) με πολύ μικρή απήχηση έχει κάνει »πολιτική κολεγιά» ο Αλβανός Πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα στις εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, ο οποίος βλέπει με αγωνία τα ποσοστά του κόμματός του στα τελευταία γκάλοπ έχουν σκαλώσει στο 35% ενώ ο πρώην δήμαρχος Τιράνων και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Εντι Ράμα φτάνει στο 40%. Την ίδια στιγμή λίγα 24ώρα πριν τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία της 23ης Ιουνίου, στα Τίρανα πληθαίνουν οι διεθνείς ανησυχίες για ομαλή εκλογική διαδικασία στη χώρα.

66 κόμματα – δυο συνασπισμοί

Στις αλβανικές εκλογές κατεβαίνουν φέτος συνολικά 66 κόμματα χωρισμένα σε κυρίως δύο προεκλογικές συμμαχίες με ανεξάρτητα μόνο δύο κόμματα. Ο κ. Μπερίσα – επί 8 χρόνια Πρωθυπουργός – κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Αλβανίας από το 1991, όταν κατέρρευσε το κομουνιστικό καθεστώς. Αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή είναι ήδη 68 ετών, αν χάσει τις εκλογές της Κυριακής θα αναγκαστεί να εγκαταλήψει την ενεργό πολιτική ανάμειξη.Από την άλλη ο μόλις 48χρονος κ.Ράμα ενισχύεται και από το ότι κατεβαίνει στις εκλογές με την υποστήριξη ενός συνασπισμού που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του και ένα μικρότερο αριστερό κόμμα που στο παρελθόν στήριζε τον Μπερίσα.

Ο Μπερίσα στον συνασπισμό του έχει, όπως προαναφέραμε, το μικρό »Κίνημα για την Νέα Αλβανία» (PLSHR) ο επικεφαλής του οποίου κ. Edmond Vlashaj (Εντμόντ Βλάσαϊ ) διοργάνωσε στα Τίρανα τις προάλλες συγκέντρωση συμπαραστασης στον …Ερντογάν! Στην ομιλία που εκφώνησε τόνισε ότι «ο ηγέτης και δάσκαλός μας στο δρόμο της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης είναι ο Ερντογάν και ως εκ τούτου οι Αλβανοί στηρίζουν τον ηγέτη Ερντογάν». Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Ερντογάν είμαστε μαζί σου».«Είμαστε μαζί σου μεγάλε μας δάσκαλε», έγραφαν τα αλβανικά πανό για τον Τούρκο Πρωθυπουργό- γεγονός που ανεξάρτητοι παρατηρητές μάλλον έκανε ζημιά στον Μπερίσα.Επί του ευρωπαϊκού διακυβεύματος – ένταξη ή όχι στην ΕΕ – τόσο το Σοσιαλιστικό όσο και το »Δημοκρατικό κόμμα» του κ. Μπερίσα έχουν πλήρη ταύτιση για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ακολουθούν καθαρά φιλοδυτική πολιτική. Παρόλα αυτά λόγοι διαχείρισης της εξουσίας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχει αναπτύξει έντονη συγκρουσιακή σχέση μεταξύ τους που δυσαρεστεί – και ανησυχεί – Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

Από Ευρώπη και ΗΠΑ λοιπόν εκφράζονται έντονες ανησυχίες για το αν η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορέσει να ολοκληρώσει επιτυχώς τις πρώτες δίκαιες και ελεύθερες εκλογές από την πτώση του κομουνισμού πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Για το λόγο αυτό η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία όχι τόσο για το αποτέλεσμα αλλά για την διοργάνωσή τους, καθώς μετά τις τελευταίες εκλογές του 2009, ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες στους δρόμους όπου τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Η κόντρα για την Εφορευτική επιτροπή

Τωρα γίνεται χαμός στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Αλβανίας καθώς με δυό λόγια ο κ. Ράμα απέσυρε τους τρεις εκπροσώπους της αντιπολίτευσης από την 7μελή ΚΕΕ τον Απρίλιο, επειδή η κυβέρνηση είχε απομακρύνει ένα άλλο μέλος της ΚΕΕ που ανήκε στο αριστερό κόμμα το οποίο απέσυρε την υποστήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό προσφέροντάς τη στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αναλυτικά επί του θέματος η προσοχή του διεθνούς παράγοντα έχει στραφεί ιδιαίτερα στο θέμα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία μετά την αποχώρηση των τριών μελών της, που εκπροσωπούν κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν λειτουργεί με την πλήρη 7-μελή σύνθεση. Η αντιπολίτευση επιμένει στην ανασύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με ίση συμμετοχή μελών από κόμματα της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με ανεξάρτητο πρόεδρο. Η κυβέρνηση επιμένει στην επιστροφή των μελών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που οικειοθελώς, κατ εκείνη, αποχώρησαν.

Τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής δεν μπορεί να λάβουν εκείνες τις αποφάσεις για τις οποίες ο Εκλογικός νόμος απαιτεί τουλάχιστον απαρτία πέντε μελών ή και την υπερψήφιση πέντε μελών.
Τόσο ο πρεσβευτής της Ε. Ένωσης, Ettore Sequi, όσο και ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Αλεξάντερ Αρβίζου , εμφανώς ανήσυχοι τονίζουν, την επιμονή των δύο κομματικών στρατοπέδων να μείνουν στις θέσεις τους, όσον αφορά το θεσμό της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Τελικά είναι σίγουρο ότι η ΚΕΕ δεν θα μπορέσει να επικυρώσει το αποτέλεσμα που θα βγει από τις κάλπες την Κυριακή και τα δικαστήρια θα κληθούν επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα . Είναι ενδεικτικό ότι ο αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα δήλωσε ότι η ΚΕΕ «κινδυνεύει να μετατραπεί σε παρωδία».

68 Αμερικανοί διπλωμάτες

Ηδη πάντως η πρεσβεία των ΗΠΑ υπέβαλε κατάλογο με 68 διπλωματες οι οποίοι θα παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία – η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας το ενέκρινε. Επικεφαλής ειναι ο πρέσβης, κ. Αλεξάντερ Αρβίζου και αναπληρωτή του ο πρέσβης,κ. Χένρι Ζαρντίν.Εκτός από τους διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Αλβανία αναμένεται να συμμετάσχουν αξιωματούχοι από το προσωπικό των αμερικανικών πρεσβειών του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε εκτάκτως στο τέλος Μαΐου στα Τίρανα τον κ.Jonathan Moore διευθυντή με αρμοδιότητα την Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην γειτονική χώρα .
Οι αλλαγές που έγιναν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή από την κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα έχουν αυξήσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, για πιθανή ένταση που θα προκύψει μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών.
Ήδη, εδώ και αρκετό καιρό ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, κ. Αλεξάντερ Άρβιζου, έχει επισημάνει το γεγονός και παρότρυνε την αλβανική κυβέρνηση να μην επεμβαίνει στο έργο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής- μάλλον μάταια…

Κλιμάκιο βουλευτών από Ευρωπαικούς θεσμούς

Από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα παραστεί αντιπροσωπεία 20 βουλευτών από διάφορες χώρες-μέλη οι οποίοι θα επισκεφθούν την Αλβανία, από τις 21 έως και τις 24 Ιουνίου 2013, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, ως παρατηρητές της Συνέλευσης του Οργανισμού, μαζί με βουλευτές του ΟΑΣΕ και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟΑΣΕ/ODIHR).Από ελληνικής πλευράς θα είναι η κ. Φωτεινή Πιπιλή και ο κ. Τατσόπουλος.

Η επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ/ODIHR των εκλογών στην Αλβανία κ. Cony McComarck κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστευμένων στα Τίρανα και συζήτησαν για τον εντονο προβληματισμό που υπάρχει σε σχέση με τις εκλογές στην Αλβανία.Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά την κοινή δήλωση των Επιτρόπων της ΕΕ κ. Catherin Ashton και κ.Stefan Fyle, αντίστοιχα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, που απαιτούν από τα Τίρανα εκλογές με σεβασμό των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών προδιαγραφών, ως βασική προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι διαδικασίες προς την επιδίωξη της Αλβανίας να πετύχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας μέλους της Ε.Ε.
Τα μέλη των αντιπροσωπειών θα συναντηθούν με τους ηγέτες των κύριων πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών, τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλβανία: Συλλαλητήριο υποστήριξης Ερντογάν