Αν και η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με την Χαμάς και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της οργάνωσης, ο Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνέυσει τον ρόλο του ως «διαμεσολαβητής» στη Μέση Ανατολή.
Τους τελευταίους μήνες, Τουρκία και Ισραήλ έχουν αρχίσει να βελτιώνουν τις διπλωματικές σχέσεις τους. Η Άγκυρα, παραδοσιακός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, επιδιώκει μια νέα εποχή στις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος.
Την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, στις 7 Οκτωβρίου 2023, η ηγεσία της Χαμάς βρισκόταν στην Τουρκία. Μάλιστα, σε ένα βίντεο φαίνονται όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, να προσεύχονται και να πανηγυρίζουν για την εισβολή της Χαμάς στις νότιες περιοχές του Ισραήλ, όπου εκατοντάδες άμαχοι έχασαν την ζωή τους.
Όπως υποστηρίζει το Al Monitor, μετά από αυτό το βίντεο, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν ήθελε να «συνδέσει» την υποστήριξή της στους Παλαιστίνιους, με τη σφαγή Ισραηλινών αμάχων. Έτσι, ζητήθηκε «ευγενικά», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τους αξιωματούχους της Χαμάς να φύγουν από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό.
Ωστόσο, πριν από λίγο, το Times of Israel, επικαλούμενο έναν Τούρκο αξιωματούχο, διέψευσε το δημοσίευμα. «Οι αναφορές του Al Monitor ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έδιωξε την ηγεσία της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Ισμαήλ Χανίγιε, από τη χώρα δεν είναι αλήθεια», λέει η πηγή, σύμφωνα με το Ισραηλινό μέσο. Λίγο αργότερα, η Άγκυρα σε επίσημη ανακοίνωσή της διέψευσε το δημοσίευμα.
Στο δημοσίευμα του Al Monitor γίνεται αναφορά και στους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν θα ήθελε να «μετριάσει» τους δεσμούς που έχει με τη Χαμάς εν μέσω των συγκρούσεων με το Ισραήλ.
«Πρώτον, η αξία χρήσης του παλαιστινιακού σκοπού στην εσωτερική πολιτική έχει μειωθεί».
«Δεύτερον, η ενεργειακή ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο υπαγορεύει καλές σχέσεις με το Ισραήλ».
«Τρίτον, η στρατηγική απόφαση της Τουρκίας να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ απαιτεί από την Άγκυρα να αναπροσαρμόσει τη στάση της στη Μέση Ανατολή».
Ο Ερντογάν επιδιώκει να παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή και σε αυτήν την σύγκρουση, όπως έκανε και με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Το περασμένο Σάββατο, μίλησε με τον Ισμαήλ Χανίγια τηλεφωνικά, καθώς ο ηγέτης της Χαμάς βρίσκεται πλέον στο Κατάρ. Ο Ερντογάν είπε στον Χανίγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την πιθανή περίθαλψη των τραυματιών στην Τουρκία.
Πηγή: Al Monitor, Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters