Η Ελλάδα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά η Τουρκία με διπλωματικό όπλο τη στρατιωτική της ισχύ φαίνεται ότι επιτυγχάνει ένα σημαντικό τμήμα των επιδιώξεών της στη νοτιανατολική Μεσόγειο, εκτιμά ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλώντας στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά.
Ο κ. Μαλλιάς, διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 υπουργούς Εξωτερικών, αναλύοντας ψύχραιμα τις τελευταίες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας και της Ρωσίας στο λιβυκό ζήτημα η εξέλιξη του οποίου θα καθορίσει και το μέλλον της ανυπόστατης συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, θεωρεί ότι η Ελλάδα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, πράττει συντεταγμένα τις δέουσες κινήσεις. Ωστόσο, όπως λέει δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η Τουρκία θα είναι ένας από τους δύο τρείς βασικούς παράγοντες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα στη Λιβύη.
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι όλο το βάρος της τουρκικής διπλωματικής εμπλοκής στο λιβυκό ζήτημα έχει στόχο να πιέσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα προκύψει μετά την κατάπαυση πυρρός στη Λιβύη, να δεσμευτεί από τη συμφωνία για την οικονομική ζώνη που υπέγραψαν οι Σάρατζ και Ερντογάν. Για αυτό το λόγο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και παρόντες σε όλες τις εξελίξεις», αναφέρει ο έμπειρος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με την ανάλυση του πρέσβη επί τιμή, τόσο στη Συρία όσο και τη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια της χώρας του και αξιοποιώντας την ισχύ και τη διαθεσιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, επιχειρεί να κατοχυρώσει τα συμφέροντα, όπως εκείνος αντιλαμβάνεται, στην ευρύτερη περιοχή. «Στην περίπτωση τη Συρίας, με τις συμφωνίες που πέτυχε με Τραμπ και Πούτιν, ο Ερντογάν ενεργοποίησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος μιας ανεξάρτητης χώρας ενισχύοντας τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή», εξηγεί ο κ Μαλλιάς και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Λιβύης «ο Τούρκος πρόεδρος κάνει το ίδιο πράγμα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για αποστολή στρατιωτικής δύναμης, με σκοπό να κατοχυρώσει τα πρόσφατα μνημόνια με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών».
Ο κ Μαλλιάς, στο λιβυκό ζήτημα, στο οποίο οι ΗΠΑ δε φαίνεται να ενεργοποιούνται όπως συμβαίνει με τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Τουρκία, θεωρεί ότι τον ρόλο των αμερικανών εκπληρώνει η Τουρκία. Παρόλα αυτά, ο έμπειρος διπλωμάτης δεν εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι μόνη της. «Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι συναντήσεις με Πομπέο και εκπροσώπους του Κογκρέσου αλλά και οι επαφές με όλους τους βασικούς παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή κατέστησαν σαφείς τις θέσεις της Ελλάδας για το τι προτιθέμεθα να κάνουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του πρέσβη επί τιμή για το κατά πόσο είναι «απομονωμένοι» η Τουρκία και ο Ερντογάν. Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλλιάς, η Τουρκία είναι απομονωμένη από όλες τις χώρες που πιστεύουν στη Δημοκρατία την ειρήνη και ενεργούν με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, «θα πρέπει να σημειωθεί», τονίζει ο κ. πρέσβης «οι περισσότερες χώρες αποδοκίμασαν τη Τουρκία για το μνημόνιο της με τη Λιβύη για την αστάθεια που προκαλεί στην περιοχή μια τέτοια κίνηση, αλλά απέφυγαν να καταδικάσουν την Τουρκία για το περιεχόμενο του μνημονίου.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: