Οι δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στις 27 Φεβρουαρίου σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, φαίνεται πως «βρήκαν τοίχο» από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.
Ειδικότερα, οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως, βάσει του αιτήματος των Ουκρανών, οι χώρες που θα μπορούσαν να δώσουν μαχητικά παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, δηλαδή τύπου MiG-29, ήταν η Βουλγαρία και η Πολωνία, οι οποίες διαθέτουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ απασχόλησαν τον διεθνή Τύπο, λόγω της μεγάλης σημασίας και συμβολισμού που έχει μια τέτοια κίνηση, με αποτέλεσμα να γίνουν τα αντίστοιχα ερωτήματα τόσο στην πολωνική όσο και στην βουλγαρική πλευρά. Όμως οι απαντήσεις από την Βαρσοβία και τη Σόφια δεν ήταν οι «αναμενόμενες».
New – Bulgaria has rejected Ukraine's request to supply the country’s airforce with Mig-29 fighter jets to tackle Russian air supremacy.
Seems like Josep Borrell's bold announcement that EU is "going to supply fighter jets” fell completely apart. More:https://t.co/yUyUwlFfmq
— Hans von der Burchard (@vonderburchard) February 28, 2022
Διπλό «όχι» από Βαρσοβία και Σόφια
Συγκεκριμένα, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, καθώς δεν έχουν «πλεόνασμα» σε διαθέσιμα αεροσκάφη και αντιθέτως έχουν λίγα μαχητικά, τα οποία είναι απαραίτητα για να προστατεύσουν τον δικό τους εναέριο χώρο. Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, ότι η χώρα του δεν θα στείλει κανένα αεροσκάφος στην Ουκρανία γιατί αυτό συνεπάγεται στρατιωτική παρέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος στην σύγκρουση και πως η Πολωνία θα υποστηρίξει την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια, όχι όμως με μαχητικά αεροσκάφη στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι δεν διευκρινίστηκε αν πολωνικά μαχητικά με Ουκρανούς πιλότους, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο πεδίο επιχειρήσεων.