Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα φιλοξενήσει το 2023 τα στρατιωτικά γυμνάσια της στρατιωτικής συμμαχίας CSTO, της οποίας ηγείται η Ρωσία, σε ένα υπόβαθρο δυσαρέσκειας απέναντι στη Μόσχα λόγω του αποκλεισμού ενός κρίσιμης σημασίας άξονα για τον εφοδιασμό του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Αρμενία έχει πολλαπλασιάσει τις ενδείξεις εκνευρισμού απέναντι στη σύμμαχό της Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι δεν αντιδρά απέναντι στις «προκλήσεις» του Αζερμπαϊτζάν γύρω από το Καραμπάχ, όπου η Μόσχα, που είναι απασχολημένη τώρα με την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, έχει ωστόσο αναπτύξει μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης.
Τι δήλωσαν οι Αρμένιοι
«Η Αρμενία δεν θεωρεί πρόσφορο να διεξαγάγει γυμνάσια του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ – CSTO) φέτος (…) Τα γυμνάσια αυτά δεν θα λάβουν χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον Πασινιάν, το Γερεβάν ενημέρωσε ήδη τη διοίκηση της στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται η Μόσχα και στην οποία συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Προσήψε κυρίως στον ΟΣΣΑ – CSTO ότι «αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν» και στη Ρωσία ότι δεν επιτελεί τον ρόλο της ως «εγγυήτρια της ασφάλειας» της Αρμενίας. «Η Αρμενία ανέμενε συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους των Ρώσων και των άλλων εταίρων στον τομέα της ασφάλειας. Όμως ειπώθηκε στο Γερεβάν ότι τα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν οριοθετηθεί», είπε ακόμη ο Πασινιάν.
Αιχμές κατά της Ρωσίας
Το Γερεβάν κατηγορεί κυρίως για απραξία τους Ρώσους στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης που βρίσκονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την ώρα που οι Αζέροι μπλοκάρουν εδώ και αρκετές εβδομάδες τον διάδρομο του Λατσίν, έναν ζωτικής σημασίας άξονα για τον εφοδιασμό του θύλακα αυτού τον οποίο διεκδικούν οι δύο χώρες. «Το ρωσικό απόσπασμα διατήρησης της ειρήνης οφείλει να διασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία του διαδρόμου του Λατσίν», επέμεινε σήμερα ο Πασινιάν. «Αν αποδειχθεί ξαφνικά πως η Ρωσία δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (…) [τότε] οφείλει να απευθυνθεί στον ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Το Γερεβάν κατηγορεί επίσης τη Μόσχα ότι δεν διαδραμάτισε τον ρόλο του μεσολαβητή στις σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στη Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο, όταν το Γερεβάν είχε ζητήσει τη βοήθεια του ΟΣΣΑ – CSTO, του οποίου είναι μέλος. Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις του Πασινιάν, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι «η Αρμενία είναι ένας πολύ στενός σύμμαχος», με τον οποίο η Ρωσία θα «συνεχίσει τον διάλογο, περιλαμβανομένων των ευαίσθητων θεμάτων».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters