Στην Αιθιοπία, ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα ηγετικά στελέχη της επαρχίας Τιγκράι, που διέφυγαν μετά την κατάληψη της πόλης Μεκέλε, καταδιώκονται από τον ομοσπονδιακό στρατό και βρίσκονται «στο στόχαστρό του».
Ο Άμπιι απαντούσε επί περίπου τέσσερις ώρες στις ερωτήσεις που του έθεταν οι βουλευτές, δύο ημέρες αφότου διακήρυξε τη νίκη του στρατού επί των δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνούσε αυτήν την επαρχία της βόρειας Αιθιοπίας και αψηφούσε την εξουσία της Αντίς Αμπέμπα.
Οι αντάρτες του Τιγκράι καταδιώκονται
Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, ο οποίος πέρσι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, έστειλε τον στρατό στο Τιγκράι στις 4 Νοεμβρίου για να αντικαταστήσει με «νόμιμους θεσμούς» τις περιφερειακές αρχές. Το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωσε ότι ο στρατός πέτυχε έναν από τους βασικούς στόχους του, δηλαδή κατέλαβε την πρωτεύουσα Μεκέλε όπου κρύβονταν οι ηγέτες του TPLF, οι οποίοι πλέον «καταδιώκονται» για να συλληφθούν και να δικαστούν.
«Θέλω να με ακούσουν: χθες (Κυριακή) το βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα, βλέπαμε από την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων κινητικότητα στη ζώνη που εκτείνεται από το Χαγκέρε Σελάμ μέχρι το Άμπιι Άντι», δύο κοινότητες που απέχουν περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Μεκέλε, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ηγέτες του TPLF. «Δεν τους επιτεθήκαμε τη νύχτα επειδή είχαν μαζί τους, στην υποχώρησή τους, τις γυναίκες, τα παιδιά τους και τους αιχμάλωτους στρατιώτες μας (…) Αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών.
Το σχεδόν ολοκληρωτικό μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στο Τιγκράι, από την αρχή των συγκρούσεων, καθιστά δύσκολη την επαλήθευση των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές. Από το Σάββατο, το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με τους ηγέτες του TPLF, το οποίο δηλώνει ότι εκπροσωπεί την Τιγκραϊκή μειονότητα της Αιθιοπίας (το 6% των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας).
O ασαφής απολογισμός των θυμάτων
Δεν υπάρχει κανένας ακριβής απολογισμός των θυμάτων από τις μάχες αυτές. Αλλά το International Crisis Group εκτιμά ότι οι νεκροί μπορεί να ανέρχονται σε «πολλές χιλιάδες». Περισσότεροι από 43.000 Αιθίοπες έφυγαν από το Τιγκράι, αναζητώντας καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν.
Αν και η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχίες για την τύχη των αμάχων και ο ΟΗΕ έκανε λόγο για πιθανά «εγκλήματα πολέμου», ο Άμπιι διαβεβαίωσε σήμερα ότι κανένας πολίτης δεν σκοτώθηκε από τον στρατό, στις επιχειρήσεις του για την κατάληψη της Μεκέλε και άλλων πόλεων.
«Η Μεκέλε είναι δική μας, δεν θα την καταστρέψουμε», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι «ούτε ένας άνθρωπος δεν τραυματίστηκε» κατά την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Τιγκράι. Διέψευσε επίσης τις καταγγελίες των τοπικών αρχών ότι πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, λέγοντας ότι «το 99% των βλημάτων πέτυχε τον (στρατιωτικό) στόχο του και το 99% δεν προκάλεσε παράπλευρες απώλειες».
«Όταν έχουμε αμφιβολίες, δεν ανοίγουμε πυρ. Κυρίως τη νύχτα. Επειδή δεν θέλουμε να σκοτώσουμε παιδιά, είναι δικά μας», εξήγησε.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε την Κυριακή ότι τα νοσοκομεία της Μεκέλε, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, έχουν κατακλυστεί από τραυματίες, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της κατάληψης της πόλης. Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν οι τραυματίες αυτοί ήταν πολίτες ή στρατιώτες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters