Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τιγκράι, ανακοίνωσε το κεντρικό νοσοκομείο της επαρχίας στη βόρεια Αιθιοπία, όπου οι μάχες μεταξύ ανταρτών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων έχουν αναζωπυρωθεί εδώ και ένα μήνα. «Σημειώθηκε επίθεση με drone σήμερα το πρωί περίπου στις 05:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Ένας 60χρονος άνδρας σκοτώθηκε», δήλωσε ο Κιμπρόμ Γκεμπρεσελασί αξιωματούχος του νοσοκομείου Ayder στη Μεκέλε.
«Ένα πτώμα έφτασε στο νοσοκομείο Ayder μετά τη επίθεση με drone στην Μεκέλε κοντά στο νοσοκομείο Desta», ανακοίνωσε το νοσοκομείο στον λογαριασμό του στο Twitter. Το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, καθώς οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στη βόρεια Αιθιοπία και το δίκτυο τηλεπικοινωνιών λειτουργεί σποραδικά. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας διαβεβαιώνει τακτικά ότι στοχοθετεί μόνο στρατιωτικούς και κατηγορεί τους αντάρτες ότι σκηνοθετούν θανάτους αμάχων.
Οι συγκρούσεις στο Τιγκράι μεταξύ των ανταρτών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων αναζωπυρώθηκαν στις 24 Αυγούστου, έπειτα από πέντε μήνες εκεχειρίας. Έκτοτε τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με αξιωματούχους του νοσοκομείου. Η βόρεια Αιθιοπία έχει βυθιστεί στον πόλεμο από τον Νοέμβριο του 2020, αφού ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον στρατό για να εκδιώξει τις τοπικές αρχές του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), αφού τους κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.
Μετά την αναζωπύρωση των μαχών τον τελευταίο μήνα εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν στις 14 Σεπτεμβρίου ότι είναι έτοιμοι για συνομιλίες υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, αίροντας ένα σημαντικό εμπόδιο για συνομιλίες με την κυβέρνηση. Ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται.
Έκθεση ειδικών του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Δευτέρα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι χρησιμοποιούν τον λιμό ως όπλο πολέμου εμποδίζοντας τις βασικές υπηρεσίες και την πρόσβαση στο Τιγκράι, το 90% των κατοίκων του οποίου έχει άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε την έκθεση, κάνοντας λόγο για «αντικρουόμενα και μεροληπτικά» συμπεράσματα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters