Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, όπου ο απολογισμός των θυμάτων ήταν ο βαρύτερος από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.
Τα πλήγματα από τη 19η ως την 24η Δεκεμβρίου «προκάλεσαν μαζικές απώλειες αμάχων, δεκάδες νεκρούς σε σειρά αεροπορικών επιθέσεων, των πιο εντατικών και με τις πιο βαριές απώλειες από τον Οκτώβριο», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Βομβαρδισμοί έγιναν στις πόλεις Αλαμάτα, Κόρεμ, Μάιτσου, Μεκόνι και Μιλάζατ, στο νότιο Τιγκράι, καθώς και στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της επαρχίας, τόνισε το OCHA, χωρίς να διευκρινίσει από πού άντλησε τις πληροφορίες του.
«Εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης και της ανασφάλειας στην περιοχή, οι εταίροι μας (…) δεν έχουν μπορέσει ακόμη να επαληθεύσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων», σημείωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Τόνισε ακόμη πως η κατάσταση παραμένει «τεταμένη και απρόβλεπτη» στη βόρεια Αιθιοπία, όπου οργανώσεις βοήθειας δυσκολεύονται να διανείμουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που τα έχουν απελπιστική ανάγκη.
«Κανένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει μπει στην Τιγκράι από τη 14η Δεκεμβρίου», υπογράμμισε το OCHA, επικαλούμενο προβλήματα ασφαλείας. «Συνολικά, 1.338 φορτηγά έχουν μπει στην περιοχή από τη 12η Ιουλίου» και η ποσότητα που μεταφέρθηκε εκεί δεν ξεπερνά «το 12% της βοήθειας που είναι απαραίτητη για να καλυφθεί το εύρος των ανθρωπιστικών αναγκών».
Η αιματηρή ένοπλη εμφύλια σύρραξη στην Αιθιοπία
Η σύρραξη στην Αιθιοπία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, εξωθώντας πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο αιθίοπας ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον στρατό στην επαρχία για να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), κατηγορώντας τη πως διέταξε μαχητές της να επιτεθούν σε στρατιωτικές βάσεις και ότι αψηφούσε την εξουσία του.
Υποσχέθηκε γρήγορη νίκη, αλλά το TPLF έτρεψε μερικούς μήνες αργότερα τον στρατό του σε άτακτη φυγή, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος της Τιγκράι τον Ιούνιο προτού προελάσει στις γειτονικές επαρχίες Αφάρ και Αμχάρα. Πριν από μερικές εβδομάδες, οι αντάρτες διαβεβαίωναν ότι δεν βρίσκονται παρά 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις κυβερνήσεις άλλων κρατών, που συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αιθιοπία το συντομότερο δυνατόν.
Όμως, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν πως υποχωρούν προς την Τιγκράι, νέα καμπή στον πόλεμο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της δεν θα προελάσουν προς την περιοχή αυτή, κάτι που δημιούργησε ελπίδες ότι θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και θα αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη, όπως ζητεί η διεθνής κοινότητα εδώ και μήνες.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters