Αίγυπτος: Ο Σίσι ζητάει στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού στη Λιβυή

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη να εγκρίνουν απόφαση για στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, μετά τον βομβαρδισμό στόχων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από αιγυπτιακά αεροσκάφη.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν λάβουμε υπόψη τη σύμφωνη γνώμη του λαού και της κυβέρνησης της Λιβύης και τις εκκλήσεις που δεχόμαστε να αναλάβουμε δράση», τόνισε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα.

Διαβάστε: Ποιος ειναι ο Στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σισι

Όταν ρωτήθηκε αν η Αίγυπτος θα επαναλάβει τη δική της στρατιωτική δράση ο πρόεδρος Σίσι απάντησε: «Πρέπει να το επαναλάβουμε (μόνοι), αλλά και όλοι μαζί».

Μαχητικά αεροσκάφη της Αιγύπτου έπληξαν χθες στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Λιβύη, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης ότι αποκεφάλισε 21 Αιγύπτιους Χριστιανούς Κόπτες σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο. Στο βίντεο, μαχητές της οργάνωσης ντυμένοι στα μαύρα βαδίζουν πλάι στους αιχμαλώτους που φορούν πορτοκαλί φορεσιές και τα χέρια των οποίων είναι δεμένα πίσω. Δειτε εδω το βίντεο

Αναφερόμενος στο Λιβυκό πόλεμο του 2011 στον οποίο η Γαλλία ήταν μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων που βοήθησαν στην πτώση του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ο Σίσι τονίζει οτι ηταν μια «ημιτελή αποστολή».

«Εμείς εγκατέλειψαμε τον λαό της Λιβύης και τον αφήσαμε στα χέρια παραστρατιωτικών εξτρεμιστικών οργανώσεων», είπε.

Ο Σίσι κάλεσε τους πολιτοφυλακές να παραδώσουν τα όπλα τους, και τόνισε όμως οτι ο οπλισμός πρέπει να ειναι διαθέσιμος στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία βρίσκεται πλέον στην ανατολική πόλη του Τομπρούκ, αφου οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν την εξουσία στην Τρίπολη.
Η κυβέρνηση του Τομπρούκ έχει ήδη ζητήσει την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων για να βοηθήσει να πάρει πίσω τον έλεγχο της χώρας.

WorldBulettin
Αποδοση/Επιμέλεια – OnAlert