Η Αίγυπτος αποφάσισε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας τις συνομιλίες εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, καθώς όπως αναφέρει το δίκτυο Al-Arabiya, το Κάιρο έχει έντονες αμφιβολίες για τις προθέσεις της Άγκυρας, αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη Λιβύη.
Όπως αναφέρουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, παρά τις διακοινώσεις τρίτων κρατών αλλά και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης για την άμεση αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, η Τουρκία φαίνεται να μην «επηρεάζεται» με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Λιβύη να προκαλούν την έντονη αντίδραση του Καΐρου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να βάλει «φρένο» στις επαφές με την Τουρκία που ξεκίνησαν πρόσφατα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Al-Arabiya «η Τουρκία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αποσύρει τους στρατιωτικούς συμβούλους και το προσωπικό της από τη Λιβύη, ενώ η Αίγυπτος ζήτησε από την Τουρκία την άμεση και άνευ όρων απόσυρση τους».
Επίσης, το Κάιρο έχει επισημάνει στην Άγκυρα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και την έκδοση των ανώτερων αξιωματούχων της, ως «προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων τους», μια διαδικασία που είχε ανακοινώσει και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το «μήνυμα» με τις στρατιωτικές προεκτάσεις
Είναι πολύ πιθανό πως η Αίγυπτος με αυτόν τον τρόπο στέλνει ένα σαφές «μήνυμα» στην Τουρκία σχετικά με το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, ενόψει και των σχεδίων για την δημιουργία ναυτικής βάσης του πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα του Al-Monitor.
Oι Αιγύπτιοι εργολάβοι κατασκευάζουν τη νέα ναυτική βάση που θα πάρει το όνομα «3η Ιουλίου» (σσ ημερομηνία που ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ανέλαβε την εξουσία) στο Gargoub, μια όχι πολύ γνωστή παραθαλάσσια πόλη στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) από τα σύνορα της Λιβύης, εδώ και αρκετά χρόνια.
Η βάση, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Al-Monitor, θα είναι μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου που φρουρεί τις Μεσογειακές ακτές της χώρας.
Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters