Αίγυπτος: Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Μόρσι

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι για να τού μεταφέρει τις ανησυχίες του για τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Μόρσι και τον κάλεσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος «είπε στον πρόεδρο Μόρσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο και δεν υποστηρίζουν οποιοδήποτε μεμονωμένο κόμμα ή σχηματισμό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τον πρόεδρο Μόρσι να λάβει μέτρα για να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους και υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μίας πολιτικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε έκκληση και στις δύο πλευρές να διασφαλίσουν ότι οι διαδηλώσεις θα διεξάγονται με ειρηνικό τρόπο ύστερα από τον θάνατο 16 ανθρώπων από την Κυριακή σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών αντίπαλων παρατάξεων.

Χθες Δευτέρα, οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου διεμήνυσαν προς την κυβέρνηση της χώρας ότι έχει 48 ώρες για να απαντήσει στο λαό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στην Τανζανία–τελευταίο σταθμό της οκταήμερης επίσκεψής του στην Αφρική–κάλεσε τον Μόρσι να δημιουργήσει μία συναινετική πολιτική διαδικασία.

«Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από εκλογές. Είναι επίσης η διασφάλιση ότι οι φωνές όλες των Αιγυπτίων ακούγονται και εκπροσωπούνται από την κυβέρνησή τους, περιλαμβανομένων των πολλών Αιγυπτίων που διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Ο ίδιος επανέλαβε την ανησυχία του σχετικά με τις πληροφορίες για κρούσματα βίας στις διαδηλώσεις–ειδικά για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος γυναικών–και κάλεσε τον Μόρσι να καταστήσει σαφές στους υποστηρικτές του ότι καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αίγυπτος πάει για αιματοχυσία – Ο Μόρσι απέρριψε τελεσίγραφο του στρατού