Αίγυπτος: Mistral αναχώρησε από τη Γαλλία με προορισμό τη Μεσόγειο

 Η επιχειρησιακή αξιοποίηση ενός ελικοπτεροφόρου αμφίβιου πλοίου τύπου Mistal, αλλά και γαλλικών αεροσκαφών Rafale, αναμένεται να ενισχύσει στο στρατηγικό σκέλος διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το αναφερόμενο πλοίο, είναι το πρώτο ελικοπτεροφόρο που θα υπηρετήσει στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, ενώ αναχώρησε σήμερα από τη Δυτική Γαλλία, με προορισμό τη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι το πρώτο, από τα δύο πλοία τύπου Mistral που πωλήθηκαν στην Αίγυπτο, μετά την υπογραφή συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2015. Τα πλοία είχαν αρχικά αγοραστεί από τη Ρωσία, αλλά η παράδοσή τους μπλοκαρίστηκε από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εμπάργκο, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Η Διώρυγα του Σουέζ και η Ερυθρά Θάλασσα θα είναι οι περιοχές επιχειρησιακής ευθύνης των πλοίων Mistral, που έχουν αυτόνομη δυνατότητα υποστήριξης επιθετικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη μεταφορά και αξιοποίηση ελικοπτέρων.
Η παράδοση του Mistral συνοδεύεται από την παράδοση έξι γαλλικών μαχητικών Rafale, αλλά και μιας φρεγάτας τύπου FREMM. Το συμβόλαιο που υπογράφτηκε μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας τον Ιανουάριο, οικονομικού ύψους 5,6 δισ δολαρίων, προβλέπει την παράδοαση συνολικού αριθμού 24 μαχητικών Rafale.