Αίγυπτος: Κρατούμενος στο υπουργείο Άμυνας ο Μόρσι, ο στρατός στην εξουσία – Ανησυχία ΗΠΑ

O ανατραπείς από τον στρατό πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μεταφέρθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο υπουργείο Άμυνας, ενώ η ομάδα του κρατείται σε κτίριο του στρατού, μερικές ώρες πριν από την ορκωμοσία του προσωρινού αντικατάστασή του, η οποία ξεκινά μία δύσκολη μεταβατική περίοδο.

Η κράτηση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και της ομάδας του είναι το τελευταίο στάδιο της εφαρμογής σειράς μέτρων των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι. Τριακόσια εντάλματα σύλληψης σε βάρος μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη.

Ο στρατός που ανέστειλε την ισχύ το Συντάγματος και διόρισε αντικαταστάτη του Μόρσι τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλί Μανσούρ, προκάλεσε ανησυχία στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο Ομπάμα να ζητεί να επανεξεταστεί η χορήγηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητεί ταχεία διενέργεια προεδρικών εκλογών.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο ο ισλαμιστής αποπεμφθείς πρόεδρος επιμένει ότι είναι «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου» προκαλώντας φόβους για νέα βίαια επεισόδια. Η μονοετής προεδρική θητεία του μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σφραγίστηκε από κρίσεις, πολλές φορές με αιματηρή κατάληξη.

Την ώρα που οι αντίπαλοί του γιόρταζαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου –σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε τους λαϊκούς πανηγυρισμούς κατά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011– οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, όπως οι Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης και τοπικούς αξιωματούχους.

«Είναι μια νέα ιστορική στιγμή, απαλλαγήκαμε από τον Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», είπε ένας πολίτης που πανηγύριζε υψώνοντας την αιγυπτιακή σημαία.
 
Ο Μόρσι κρατείται από τους στρατιωτικούς

Ο Μόρσι και η προεδρική ομάδα του κρατούνταν στη λέσχη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς πριν ο έκπτωτος πρόεδρος «χωριστεί την ομάδα του και οδηγηθεί μόνος στο υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Γκέχαντ αλ-Χαντάντ, στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, πολιτική βιτρίνα των Αδελφών Μουσουλμάνων Σάαντ αλ-Κατάτνι και ο αναπληρωτής του ανώτατου ηγέτη Ρασίντ Μπαγιούμι συνελήφθησαν, ενώ η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram κάνει λόγo για 300 εντάλματα σύλληψης σε βάρος μελών του ισλαμικού κινήματος.

Οι αρχές απαγόρευσαν στον Μόρσι και σε πολλά στελέχη της Αδελφότητας, μεταξύ τους ο ανώτατος ηγέτης Μοχάμεντ Μπαντί και ο αναπληρωτής του Χαϊράτ αλ Σάτερ, να εγκαταλείψουν τη χώρα στο πλαίσιο μιας έρευνας για την απόδραση το 2011 του Μόρσι και 33 ακόμη Αδελφών Μουσουλμάνων από φυλακή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας διέκοψαν επίσης τη μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου των Αδελφών Μουσουλμάνων και πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα-Μομπασέρ που μετέδωσε το βίντεο του Μόρσι.
Παράλληλα άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της προσεχούς κυβέρνησης –στην οποία θα μετάσχουν «όλες οι πολιτικές δυνάμεις» και θα έχει «πλήρεις εξουσίες», σύμφωνα με τον στρατό, ανακοίνωσε ο Αμρ Μούσα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός του Αντλι Μανσούρ θα ορκιστεί σήμερα το πρωί αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους.

Ο στρατός υποσχέθηκε ότι θα μείνει μακριά από την «πολιτική», όπως δήλωσε ο αρχηγός του, ο στρατηγός Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας.

Ο Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, επεξεργάστηκε, μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, χριστιανούς και μουσουλμάνους, και τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι έναν «οδικό χάρτη», ο οποίος σύμφωνα με τον ΕλΜπαραντέι «ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις του λαού».
 
Ανησυχίες στο εξωτερικό

Έξω από το υπουργείο χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Αίγυπτος, Αίγυπτος!» πανηγυρίζοντας μετά την ανακοίνωση του στρατού.
Στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια του Καΐρου χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι φώναζαν: «ο Μόρσι προδόθηκε, πραξικόπημα κατά ενός εκλεγμένου προέδρου».

Στο εξωτερικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και ζήτησε την εκλογή γρήγορα μιας νέας πολιτικής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, από την πλευρά του, έκρινε «ανησυχητική» την επέμβαση του στρατού. Το Παρίσι ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και απηύθυνε έκκληση για κοινωνική ειρήνη. Και το Λονδίνο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι κατά της επέμβασης του στρατού για την αλλαγή του καθεστώτος.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που συνεχάρη ευθέως τον Μανσούρ τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο της αραβικής Δημοκρατίας της αδελφής Αιγύπτου».

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παίζει με τον εμφύλιο και την φωτιά η Αίγυπτος – Τι λένε οι ΗΠΑ αντίδραση της Συρίας

ΒΙΝΤΕΟ: Απο τον Μουμπάρακ στον Μόρσι σε 90 δευτερόλεπτα

Αίγυπτος: μια Ελληνίδα δημοσιογράφος εξηγεί γιατί πάλι φλέγεται