Αίγυπτος: «Κουρελιάζει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Υπέγραψε μονομερώς ΑΟΖ με τη Λιβύη ο Σίσι

Ένα αποφασιστικό βήμα για την ακύρωση στην πράξη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου έκανε η Αίγυπτος.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αλ-Σίσι υπέγραψε χθες την απόφαση που ορίζει την ΑΟΖ ανάμεσα σε Λιβύη και Αίγυπτο, η οποία – σύμφωνα με τις συντεταγμένες που δόθηκαν στη δημοσιότητα – τέμνει την θαλάσσια λωρίδα που παρανόμως όριζε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέδωσε, χθες Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 595/2022, στο οποίο καθορίζονται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας του στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MENA, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως αναφέρουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, το προεδρικό διάταγμα προβλέπει πως: -τα σύνορα των χωρικών υδάτων της Αιγύπτου ξεκινούν από το χερσαίο σημείο Νο. 1 στα σύνορα Αιγύπτου και Λιβύης για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων φτάνοντας στο σημείο Νο. 8. -Στη συνέχεια, από το σημείο αυτό επεκτείνεται προς την κατεύθυνση του βορρά και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αιγύπτου».

Αυτές είναι οι συντεταγμένες:

 

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η Αίγυπτος και ο Αλ-Σίσι προχωρούν στην κίνηση αυτή, σε μια περίοδο που η Τουρκία ανέφερε πως θέλει να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Κάιρο, και λίγο μετά την υπογραφή των νέων παράνομων συμφωνιών της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης – που δεν διαθέτει εξουσιοδότηση να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες – με την Άγκυρα για πιθανές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή που περικλείει το παράνομο μνημόνιο.