Αίγυπτος: Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης το «είδωλο της επανάστασης» του 2011

Ο Αλάα ‘Αμπντελ-Φάταχ, κεντρική μορφή της εξέγερσης του 2011 που αντιμετώπισε η Αίγυπτος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών από έκτακτο δικαστήριο στο Κάιρο για «διάδοση ψευδών ειδήσεων», ανακοίνωσε σήμερα η αδελφή του.

Δικαστική πηγή επιβεβαίωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, την ετυμηγορία, για την οποία δεν μπορεί να γίνει έφεση. Ο Αλάα, ο οποίος κρατείται, «καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, διευκρινίζοντας πως ο πρώην δικηγόρος του Μοχάμεντ αλ-Μπάκερ και ο μπλόγκερ Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, αλλιώς Oxygen, είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση «τεσσάρων ετών» με τις ίδιες κατηγορίες.

Η Αίγυπτος τον θεωρούσε κεντρική μορφή της λαϊκής εξέγερσης το 2011 που οδήγησε στην εκδίωξη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Ο Φάταχ είχε φυλακιστεί μαζί με τον δικηγόρο του Μπάκερ τον Σεπτέμβριο του 2019 έπειτα από διαδηλώσεις κατά του νυν προέδρου ‘Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Ιμπραχίμ, ιδρυτής του μπλογκ «Oxygen Egypt», συνελήφθη το 2019 αφού δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Ο ‘Αμπντελ Φάταχ, που θεωρείται «είδωλο της επανάστασης», είχε προφυλακιστεί για δυόμιση και πλέον χρόνια και έχει περάσει συνολικά επτά χρόνια στη φυλακή από το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters