Από τον Ιανουάριο, τεχνικοί της Αμνηστίας ανέλυσαν «δεκάδες ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παραλήπτες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και αιγυπτιακές ΜΚΟ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αμνηστία, που δεν διευκρινίζει ποιοι θεωρεί ότι είναι οι δράστες των επιθέσεων.
Οι τελευταίοι χρησιμοποιούν μια τεχνική παγίδευσης των στόχων τους, γνωστή ως OAuth Phishing, για να αποκτούν πρόσβαση στους προσωπικούς λογαριασμούς τους, τις επαφές τους, τα μηνύματα και τα ημερολόγια τους στο Διαδίκτυο, εξηγεί.
Οι επιθέσεις πολλαπλασιάζονται σε περιόδους πολιτικών εντάσεων, για παράδειγμα κατά την επέτειο της εξέγερσης του Ιανουαρίου του 2011, ή κατά την επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη Ιανουαρίου, όταν μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Αυτές οι ηλεκτρονικές επιθέσεις μοιάζουν να αποτελούν μέρος μιας αδιάπτωτης εκστρατείας για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των επικριτών της αιγυπτιακής κυβέρνησης», έκρινε ο Ραμί Ραούφ, ειδικός για θέματα τεχνολογίας στη Διεθνή Αμνηστία.
«Αυτές οι τρομακτικές προσπάθειες να μπουν στο στόχαστρο στο Διαδίκτυο εγείρουν μια επιπρόσθετη απειλή για το ουσιώδες έργο τους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πολλές ΜΚΟ καταγγέλλουν παραβιάσεις των ελευθεριών από το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014. Το Κάιρο απορρίπτει τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει εγγράφονται στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα.
Πάνω από 500 ιστότοποι έχουν αποκλειστεί στην Αίγυπτο, υπολογίζουν ΜΚΟ, που κατηγορούν τις αρχές ότι στοχοθετούν ειδικά τον ιστό, ύστατο εναπομείναντα χώρο ελεύθερης έκφρασης.
Τον Αύγουστο του 2018, ο πρόεδρος Σίσι προώθησε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τον «αγώνα εναντίον του κυβερνοεγκλήματος», που επιτρέπει τον αποκλεισμό κάθε ιστότοπου με περιεχόμενο που κρίνεται πως εγείρει «απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο αρχηγός του κράτους προώθησε άλλον έναν νόμο, για τη ρύθμιση του Τύπου και των ΜΜΕ, που επιτρέπει την αναστολή λειτουργίας ή τον αποκλεισμό των ιστότοπων τους ή λογαριασμών τους, ιδίως για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».
Η συγκεκριμένη κατηγορία χρησιμοποιείται συχνά τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο για να καταδικάζονται ή να φυλακίζονται ακτιβιστές, δημοσιογράφοι ή συγγραφείς σάτιρας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ