Η επίσκεψη αυτή, που δείχνει άλλη μία φορά τις στενές στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, γίνεται στο πλαίσιο του θερινού εκπαιδευτικού πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για το έτος 2018. Στο πλοίο θα επιβαίνουν 149 Δόκιμοι, κάποιοι εκ των οποίων είναι και από άλλες χώρες, και οι οποίοι επιμορφώνονται στην Ελλάδα.
Όλοι οι Δόκιμοι, αλλά και το προσωπικό των 140 περίπου στελεχών του πληρώματος, με επικεφαλής τον Πλοίαρχο ΠΝ Αθανάσιο Σπανό, θα υποδεχτούν τους Έλληνες και Αιγυπτίους επισήμους αλλά και εκπροσώπους από την ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας, σε μία δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί πάνω στο πλοίο, στη Ναυτική Βάση της Αλεξάνδρειας, την ερχόμενη Πέμπτη 16 Αυγούστου το απόγευμα. Κατά την εκδήλωση αυτή, ο Πλοίαρχος κ. Σπανός θα μεταφέρει τους χαιρετισμούς του Διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχου ΠΝ Γεωργίου Πελεκανάκη.
Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης τύπου Etna «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», μήκους 146,6 μέτρων, ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και εντάχθηκε στη δύναμη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στις 8 Ιουλίου του 2003.
Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από τον Τιτάνα Προμηθέα, τον μυθικό ευεργέτη και προστάτη τον ανθρώπων που κατά παράβαση των εντολών του Δία, έδωσε στους ανθρώπους μεταξύ πολλών άλλων και τη φωτιά. Αποτελεί το τρίτο πλοίο με το όνομα αυτό στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα που υπήρξε ποτέ.
Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «οι δυνατότητες Υποστηρίξεως του ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ είναι ιδιαίτερα σημαντικές και το καθιστούν ικανό για δράση όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο. Περιλαμβάνουν τον εν πλω ανεφοδιασμό των πλοίων του ΠΝ ή άλλων συμμαχικών πλοίων με πετρέλαιο DieselF-76, καύσιμο Ε/Π JP-5, πυρομαχικά, κατευθυνόμενα βλήματα, τορπίλες, κρίσιμα αμοιβά υλικά, λιπαντικά, νερό και τρόφιμα. Επίσης είναι δυνατή η χρήση του και ως Πλοίο Διοικήσεως, ενώ διαθέτει προστασία για εκτέλεση επιχειρήσεων σε ραδιοβιοχημικό περιβάλλον.
Παράλληλα, το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ έχει δυνατότητα συνδρομής των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (πλημμύρες, σεισμοί, κλπ). Για το σκοπό αυτό διαθέτει επιπλέον ενδιαιτήσεις για παροχή καταλύματος στον πληθυσμό των πληγέντων περιοχών, δύναται να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε καταυλισμούς προσφύγων και τέλος να τούς εφοδιάσει με τρόφιμα, ρουχισμό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πλήρης θεραπευτική μονάδα του πλοίου, που είναι εξοπλισμένη με χειρουργείο μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ