Αιφνιδιαστική επίσκεψη Νετανιάχου στη Ράφα – Μίλησε με στρατιώτες των IDF και υποσχέθηκε «πλήρη νίκη» του Ισραήλ [pics, vids]

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Ράφα, τη πόλη της νότιας Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είχε ανακοινώσει από πριν την επίσκεψη αυτή, ενώ συνοδευόταν από μεγάλο αριθμό δυνάμεων ασφαλείας. Φορώντας ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο Νετανιάχου συναντήθηκε και μίλησε με Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχειρούν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας στα στρατεύματα είπε πως η απόκτηση του ελέγχου του διαδρόμου Φιλαδέλφειας («Philadelphi Corridor») και του συνοριακού περάσματος της Ράφα «είναι κρίσιμος για το επόμενο στάδιο του πολέμου κατά της Χαμάς».

Ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να ελέγχει τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς για κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση λέει ότι δεν θα αποδεχτεί.

«Ταυτόχρονα, η στρατιωτική πίεση που ασκούν οι δυνάμεις των IDF εδώ, στο ‘λαιμό της Χαμάς’, μας βοηθά να μείνουμε σταθεροί στα δίκαια αιτήματά μας, μας βοηθά να προωθήσουμε τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων – συμπεριλαμβανομένου του αιτήματός μας να απελευθερώσουμε μέγιστο αριθμό ομήρων το πρώτο στάδιο του σχεδίου (Μπάιντεν)».

Αυτή η πίεση, λέει ο Νετανιάχου «δεν καθυστερεί μια συμφωνία. Αντίθετα την προωθεί.»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι θα παρουσιάσει «τον ηρωισμό του Ισραήλ και τη δίκαιη φύση του πολέμου που διεξάγει» στην ομιλία του στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα.

Και πάλι δεσμεύεται ότι το Ισραήλ θα πετύχει «πλήρη νίκη».

Ο Τζο Μπάιντεν προσβλέπει σε συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την επόμενη εβδομάδα, εφόσον φυσικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει αναρρώσει πλήρως από την Covid-19, όπως έγινε γνωστό σήμερα από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, την επόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, είπε σε δημοσιογράφους ότι «προσδοκούμε πως οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν κατά την επίσκεψη του Νετανιάχου» στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφίες Reuters