Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό, ώστε να ανοίξουν για την ΠΓΔΜ οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η χώρα να μην εισέλθει σε απομόνωση, επεσήμανε ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.
Ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος, με επισκέψεις και συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι τα σλαβικά μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, υπονομεύουν τις προσπάθειες του.
«Εγώ δεν δουλεύω πίσω από τις πλάτες κανενός. Για τις επισκέψεις μου στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ήξεραν όλοι, αλλά υπήρξαν παρεμποδίσεις από τους ‘μακεδονικούς’ τηλεοπτικούς σταθμούς και οι πολίτες της χώρας δεν ενημερώθηκαν σωστά. Τα ‘μακεδονικά’ μέσα ενημέρωσης ασκούν τρoμοκρατία στον λαό, ότι αν αλλάξει το όνομα της χώρας θα θιγεί και η εθνική ταυτότητα. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και όχι τα ζητήματα ταυτότητας… Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια λύση για το ζήτημα της ονομασίας. Αν χρειαστεί, πρέπει να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο και να μην βγούμε από αυτό μέχρι να βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος» δήλωσε ο Αλί Αχμέτι,σε συνέντευξη του στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ, Alsat – M.
«Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα είναι εμφανή τα αποτελέσματα των διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχω αναλάβει. Έχουν γίνει τα πάντα για να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Πρέπει πρώτα να προετοιμαστεί η ‘μακεδονική’ κοινή γνώμη. Διαφορετικά, η χώρα θα εισέλθει σε απομόνωση και τότε η διεθνής κοινότητα θα είναι η πρώτη που θα αναλάβει δράση, όπως τη διακοπή χορήγησης δανείων και πρόσβασης της χώρας στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αν δεν υπάρξει λύση, τότε οι Αλβανοί στη ‘Μακεδονία’ θα ζητούν να παίρνουν αλβανικά διαβατήρια, όπως τους ‘Μακεδόνες’ που παίρνουν βουλγαρικά διαβατήρια» συμπλήρωσε ο κ. Αχμέτι.
Τέλος, ο κ. Αχμέτι ανέφερε ότι αν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2014, τότε το κόμμα του, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.
«Από τον κ. Ιβάνοφ δεν είδαμε ούτε καλό, ούτε κακό και δεν πιστεύω ότι θα τον υποστηρίξουμε και πάλι» είπε ο κ. Αχμέτι.
Ο κ. Ιβάνοφ εξελέγη πρόεδρος της ΠΓΔΜ το 2009, ως υποψήφιος του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι. Το DUI του Αλί Αχμέτι, ως κυβερνητικός εταίρος του VMRO-DPMNE, είχε υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον κ. Ιβάνοφ.