Το θρυλικό μαχητικό «Mig» νέας γενιάς, «ανοίγει τα φτερά του» στη διεθνή αγορά. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, ετοιμάζεται να εντάξει στις δυνάμεις της πάνω από εκατό Mig-35, αναβαθμίζοντας τεχνολογικά και επιχειρησιακά τον αεροπορικό στόλο της υπερδύναμης.
Η ρωσική αεροναυπηγική εταιρεία RAC «MiG» μέσα στα επόμενα χρόνια θα παράγει για τις ανάγκες της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) μια εκατοντάδα υπερσύγχρονων μαχητικών MiG-35, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Η αρμόδια υπηρεσία αμυντικού εξοπλισμού του υπουργείου προτίθεται να υπογράψει σύμβαση για τη προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών του συγκεκριμένου τύπου μετά το 2016. Η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, θα επιτρέψει τη «δημιουργία της βέλτιστης αναλογίας μεταξύ ελαφρών και βαρέων μαχητικών στους τακτικούς σχηματισμούς της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας», αναφέρεται στη δήλωση της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με πηγή της διαδικτυακής ενημερωτικής υπηρεσίας «lenta.ru» στο στρατιωτικό – βιομηχανικό σύμπλεγμα, η «χρονική μετατόπιση» της σύμβασης για την προμήθεια των MiG-35, δεν σημαίνει άρνηση από την αγορά του συγκεκριμένου τύπου στρατιωτικών αεροσκαφών. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, απλά είναι θέμα επιλογής του βέλτιστου χρόνου για την υπογραφή – ενεργοποίηση – της σύμβασης. Παράλληλα με την μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος της αγοράς των MiG-35, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμφώνησε με την κατασκευάστρια εταιρεία RAC «MiG» για την προμήθεια 16 μαχητικών πολλαπλού ρόλου MiG-29 SMT. Το κόστος για την αγορά των MiG-29 SMT θα ανέλθει στα 473 εκατομμύρια δολάρια (17 δισεκατομμύρια ρούβλια). Το ποσό αυτό περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια εξοπλισμού εδάφους και συσκευών ηλεκτρονικού ελέγχου.
Η αγορά αεροσκαφών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων της Ρωσίας μέχρι το 2020. Βάσει του σχεδίου, ο υφιστάμενος στόλος αεροσκαφών και ελικοπτέρων θα πρέπει να εκμονδερνιστεί σχεδόν στο σύνολο του. Έτσι, θα αγοραστούν πάνω από 600 αεροσκάφη: Su-34, Su-35S, PAK FA, MiG-35, προηγμένα καταδιωκτικά Su-25 CM, στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη An-70, Il-76 MD-90A, καθώς και περίπου 1.000 ελικόπτερα για διάφορους σκοπούς: Mi-26, Mi-8MVT-5, Mi-8AMTSh, Ka-52, Mi-ΝΜ.
Μαχητικό-βομβαρδιστικό πολλαπλού ρολού
Το MiG-35 δημιουργήθηκε στη βάση των πετυχημένων μαχητικών αεροπορικής υπεροχής MiG-29 και η μορφή του δεν διαφέρει σημαντικά απ’ αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τεχνικές δυνατότητες και τον εξοπλισμό του, το νέο αεροπλάνο μπορεί άνετα να ενταχθεί στην «πέμπτη γενιά» μαχητικών. Το MiG-35 μπορεί να μεταφέρει όλα τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά. Έχει δυνατότητες υπερ-ευελιξίας, λόγω των ισχυρών κινητήρων με κατευθυνόμενη ώση (τεχνολογία vectoring). Ένα από τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, είναι το ραντάρ «Zhuk-A» με κεραία ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (ραντάρ AESA). Το ραντάρ, μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα στις καταστάσεις «αέρας – αέρας» και «αέρας – επιφάνεια», να αναγνωρίσει και να ταξινομήσει ομαδικούς και μοναδιαίους αερομεταφερόμενους στόχους σε απόσταση 150 χιλιομέτρων και θαλάσσιους – σε απόσταση 250 χιλιομέτρων.
Το MiG-35 μπορεί να παρακολουθεί τριάντα και να επιτίθεται σε οκτώ στόχους ταυτόχρονα. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στις επιδόσεις, την ευελιξία και στην αντιπυραυλική προστασία, το MiG-35 υπερτερεί όλων των ανάλογων μαχητικών που επιχειρούν σήμερα στον κόσμο. Όσον δε αφορά στη σχέση τιμής – ποιότητας, ξεπερνά, ακόμη και το διάσημο αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς JSF-35.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντμίτρι Ρογκόζιν, υπεύθυνο για την αεροδιαστημική βιομηχανία στο ρωσικό υπουργικό Συμβούλιο, το MiG-35 μπορεί να είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο στο δρόμο για ένα νέο – cutting edge τεχνολογικά – ελαφρύ υπερμαχητικό. Μια τέτοια ιπτάμενη μηχανή θα μπορούσε να συμπληρώσει – ενισχύσει επιχειρησιακά – το βαρύ μαχητικό «Σουχόϊ» PAK FA και να έχει επιτυχία στις αγορές του εξωτερικού. Ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού της αεροπορικής βιομηχανίας «ΟΑΚ» (που συνενώνει τις μεγαλύτερες αεροναυπηγικές εταιρείες στη Ρωσία) Μιχαήλ Πογκοσιάν, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία χρειάζεται ένα μονοκινητήριο ελαφρύ μαχητικό, αλλά και ότι η ανάπτυξή του είναι ένα σχέδιο που αφορά στο μέλλον.
Από τη δική του την πλευρά, η παραγγελία του υπουργείου Άμυνας, τη στιγμή που αφορά μια τόσο μεγάλη παρτίδα μαχητικών, θα χρησιμεύσει επίσης στην πιο ενεργή εμπορική προώθηση των MiG-35 στις αγορές του εξωτερικού. «Αν το κράτος αγοράζει εγχώρια αεροσκάφη, οι ξένοι πελάτες είναι πιο πρόθυμοι να συνάψουν συμβάσεις με εταιρείες που προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας τους, γνωρίζοντας ότι τα προϊόντα τους (στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αεροσκάφη) υποστηρίζονται τεχνικά και εφοδιαστικά για την εύρυθμη λειτουργία τους», λέει ο γενικός διευθυντής της «MiG» Σεργκέι Κοροτκόφ.
Προς το παρόν, οι εξαγωγικές προοπτικές του MiG-35 είναι πολύ μικρές. «MiG», διαφορετικών τύπων επιχειρούν σε 29 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά τώρα, MiG-35 παράγονται μόνο για την Ινδία. Σύμφωνα με τον Κοροτκόφ, η ασιατική χώρα αγοράζει MiG – 29K για την αεροπορία Ναυτικού, μια τροποποιημένη έκδοση που είναι ισοδύναμη με τη ναυτική έκδοση των MiG-35.
Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκε υλικό από: rian.ru, rg.ru, lenta.ru
ΠΗΓΗ : Σύγχρονη Ρωσία