Άγνωστο UAV προκαλεί πυρηνικό τρόμο στο Βέλγιο

Πανικός προκλήθηκε στο Βέλγιο από άγνωστο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) το οποίο εντοπίστηκε να πετά επάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Ντοέλ, στο βόρειο Βέλγιο, το οποίο μόλις έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία, μετά από σαμποτάζ που σημειώθηκε σε αυτό.

Μέχρι στιγμής οι βελγικές αρχές τηρούν σιγή ιχθύος για το συμβάν. Είναι έντονοι οι φόβοι πως σχεδιάζεται τρομοκρατική επίθεση κατά του εργοστάσιου. Στο εν λόγω εργοστάσιο λειτουργούν οι τέσσερις από τους επτά συνολικά πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπάρχουν στο Βέλγιο.

Το εργοστάσιο παράγει ηλεκτρική ενέργεια και βρίσκεται κοντά στην Αμβέρσα. Τυχόν διαρροή ραδιενέργειας από αυτό, για τον οποιοδήποτε λόγο, θα επιφέρει τρομακτική καταστροφή και θάνατο.

Στις 5 Αυγούστου είχε εκτελεστεί σαμποτάζ στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα, τη διαρροή του λιπαντικού υγρού σε έναν στρόβιλο, με αποτέλεσμα την καταστροφή του. Το κόστος αποκατάστασης της βλάβης έφτασε τα 30 εκ, ευρώ.

Αποτέλεσμα του σαμποτάζ, όπως το χαρακτήρισαν οι βελγικές αρχές, ήταν να κλείσει το εργοστάσιο από τότε. Άρχισε να λειτουργεί και πάλι, μόλις πριν λίγες ημέρες, και ξαφνικά εμφανίστηκε από πάνω του το drone προκαλώντας νέους φόβους.

Η έρευνα την υπόθεση, πάντως, έχουν αναλάβει, μάλλον όχι τυχαία, η βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας.

Το περιστατικό στο Βέλγιο πρέπει, σαφώς, να συνδεθεί, με 20 τουλάχιστον, παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν στη Γαλλία, τους τελευταίους μήνες.

Η Γαλλία διαθέτει 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες και ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος εκεί
. Και στην περίπτωση της Γαλλίας κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πτήσεις των drones πάνω από τα πυρηνικά εργοστάσια, ούτε οι έρευνες των αρχών έχουν καταλήξει κάπου.

Πηγή: RT
Μετάφραση-επιμέλεια; On Alert