Το ντόμινο εξελίξεων στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έχει προκαλέσει αναταράξεις και αντιδράσεις στην διεθνή κοινότητα, καθώς γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι πρόσφυγες θα αποτέλεσουν τεράστιο πολιτικό, ανθρωπιστικό και διπλωματικό ζήτημα τους επόμενους μήνες, κάτι που αναγνωρίζει ήδη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το «ιστορικό προηγούμενο» της περιόδου 2015 – 2016 φαίνεται πως έχει γίνει «μάθημα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ωστόσο θα κληθεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν, ωστόσο ένα δίλημμα έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας και την εγκατάσταση των ροών αυτών στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ahval, επικαλούμενο πληροφορίες του CNN, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λίγες επιλογές ως προς την αποτροπή των νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν στο έδαφός της, με αρκετούς να «δείχνουν» ως λύση την Τουρκία και την Συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από μερικά χρόνια για τις προσφυγικές ροές από την Συρία. Όμως η Άγκυρα δεν χαρακτηρίζεται ως «αξιόπιστος εταίρος» για μια τέτοια πολιτική και διπλωματική επιλογή.
Το «δίλημμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η έκθεση, που δημοσίευσε το CNN, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίσει μια μεγάλη αφγανική προσφυγική εισροή παρόμοια με αυτή της Συρίας το 2015, έχει μόνο δύο επιλογές. Μπορεί από την μια να χρηματοδοτήσει τους περιφερειακούς γείτονες του Αφγανιστάν για να «κρατήσουν» τους πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία και από την άλλη να επιτύχει μια «εσωτερική συμφωνία» για ποσοστώσεις που θα εφαρμοστούν στα κράτη – μέλη της Ένωσης για την αποδοχή και εγκατάσταση των προσφύγων.
Οι Βρυξέλλες πιθανότατα θα επιλέξουν την δεύτερη επιλογή, καθώς ήδη δοκιμάστηκε η χρηματοδότηση της Τουρκίας μετά το 2015 και η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν απέτρεψε αρκετές φορές την διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αντιθέτως τους εργαλειοποίησε και τους χρησιμοποίησε για να επιτύχει τους δικούς του πολιτικούς και διπλωματικούς σκοπούς εις βάρων των Βρυξελλών, ειδικά σε βάρος της Ελλάδας, όπως επεσήμανε η Ζόι Γκάρντνερ, ειδική σύμβουλος του Joint Council for the Welfare of Immigrants.
Συνεπώς, το «δίλημμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πως θα διαχειριστεί τις εισερχόμενες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν, δεδομένου και της εμπειρίας του 2015-2016 με την «σύμμαχο» Τουρκία, ίσως αναγκάσει τους Ευρωπαϊους ηγέτες να στραφούν στη λύση των ποσοστώσεων, στο εσωτερικό των κρατών – μελών της ΕΕ.
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες Reuters