Οι Ταλιμπάν και διάφοροι αξιωματούχοι και αντιπρόσωποι αφγανικών οργανώσεων ολοκλήρωσαν χθες Δευτέρα τον πολιτικό διάλογο που διεξήγαγαν στη Ντόχα του Κατάρ, προχωρώντας στην αμοιβαία δέσμευση ότι θα καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη για την ειρήνη» στο Αφγανιστάν.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι το επίπεδο της βίας στη χώρα πρέπει να μειωθεί και έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση στην οποία υπόσχονται να δημιουργήσουν τον «οδικό χάρτη για την ειρήνη», που θα συμπεριλάβει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους, καθώς και την αρχή της μη επέμβασης περιφερειακών δυνάμεων στο εσωτερικό του Αφγανιστάν.
Ποιες οι αντιδράσεις για την διακήρυξη
Στον χάρτη θα συμπεριληφθούν επίσης «εγγυήσεις» για «τα δικαιώματα των γυναικών στα πεδία της πολιτικής, της κοινωνίας, της οικονομίας, της παιδείας και του πολιτισμού, βάσει ενός ισλαμικού πλαισίου ισλαμικών αξιών».
Τη διακήρυξη 700 λέξεων, που υποδέχθηκαν με επευφημίες οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες περί τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στη Ντόχα, ανέγνωσαν στη γλώσσα παστούν ο Αμίρ Χαν Μουτακί, πρώην υπουργός του καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001), και στη γλώσσα νταρί η Χαμπίμπα Σαράμπι, αντιπρόεδρος του Ανώτατου Αφγανικού Συμβουλίου για την Ειρήνη, που έχει ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.
Η συνάντηση, που συνδιοργάνωσαν η Γερμανία και το Κατάρ και άρχισε προχθές Κυριακή, έλαβε χώρα καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει την απεμπλοκή από το Αφγανιστάν έπειτα από 18 χρόνια στρατιωτικής εμπλοκής, τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία.
Περίπου 70 απεσταλμένοι συμμετείχαν στις συνομιλίες στη Ντόχα: πέραν των Ταλιμπάν, παρόντα ήταν μέλη της κυβέρνησης και των πολιτικών ελίτ, αντιπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μέσων ενημέρωσης, αλλά και γυναικείων συλλογικοτήτων.
Η θέση των ΗΠΑ
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εξήρε προχθές Κυριακή τις συνομιλίες στη Ντόχα.
Η Ουάσινγκτον εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν πριν από τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, που προβλέπεται να διεξαχθούν την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα, κατά τις βουλές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Επρόκειτο για την τρίτη συνάντηση του είδους, έπειτα από δύο προηγούμενες τον Φεβρουάριο και τον Μάιο στη Μόσχα.
Στόχος είναι να γίνει «διαπραγμάτευση ώστε να συναφθεί μια συμφωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ειρήνη», εξήγησε ο επικεφαλής αμερικανός διαπραγματευτής, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή.
Οι συνομιλίες έγιναν χωρίς άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ και επίσης χωρίς να είναι επισήμως παρούσα αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Τα στελέχη της που πήγαν στη Ντόχα βρίσκονταν εκεί «ως πρόσωπα». Οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι, παρότι αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς.
Ποιες είναι οι προοπτικές
Η σύνοδος διεξήχθη έπειτα από ακόμη έναν γύρο διαπραγματεύσεων των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα, «τον πιο παραγωγικό» μέχρι τώρα, κατά τον Χαλιλζάντ.
«Θέλουμε ένα σταθερό Αφγανιστάν», τόνισε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σήμερα, έπειτα από μια ανάπαυλα δύο ημερών.
Δεν έγιναν ανακοινώσεις για το τι συζητήθηκε στη διήμερη σύνοδο, πάντως κατά πληροφορίες ένα από τα βασικά ζητούμενα ήταν η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.
Ωστόσο επί του πεδίου, οι Ταλιμπάν, που θεωρούν πως βρίσκονται σε θέση ισχύος, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους. Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 150 και πλέον, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, προχθές Κυριακή στη Γάζνι, στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ