Αφγανιστάν: Παραιτείται η κυβέρνηση – Αναλαμβάνουν την εξουσία οι Ταλιμπάν

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Γκάνι, φέρεται να αποσύρεται και να παραδίδει την εξουσία σε κυβέρνηση υπό τους Ταλιμπάν, μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya.

Την επικείμενη μετάβαση της εξουσίας επιβεβαιώνει και ανταποκριτής του BBC, που αναφέρει πριν λίγη ώρα: «Τελείωσε… Η Καμπούλ θα παραδοθεί στους Ταλιμπάν και μια νέα «κυβέρνηση» καθοδηγούμενη από τους αντάρτες θα σχηματιστεί. Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για «νίκη» και συγχαίρουν τον «λαό του Αφγανιστάν» προσθέτοντας ότι δεν θα επιτεθούν στην Καμπούλ…».

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως η λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, όσοι ξένοι θέλουν να παραμείνουν στη χώρα θα πρέπει να το δηλώσουν στη Διοίκηση των Ταλιμπάν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν τον γύρο των social media-  μία από τις πρώτες κινήσεις τους ήταν να αναλάβουν τον έλεγχο της μεγαλύτερης φυλακής της Καμπούλ και να απελευθερώσουν τους κρατούμενους.

Από την πλευρά του το Τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την μετάβαση της εξουσίας, μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Το χρονικό

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει νωρίς το πρωί όταν το Αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε πως οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ από όλες τις πλευρές.

Μετά την προέλαση-αστραπή στην πρωτεύουσα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με έναν ηγέτη των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

Παραμένει άγνωστο αν αυτό είναι ένας «ελιγμός» για τα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, η στρατηγική επιλογή για να μην καταστραφεί η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν κινήθηκαν «προσεκτικά» καθώς παρατάχθηκαν περιμετρικά στις παρυφές της Καμπούλ, απέφυγαν τις μάχες στο εσωτερικό της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Όπως διαμήνυαν οι αρχηγοί τους, οι μαχητές τους έχουν εντολή να μην εισβάλουν στην πόλη, αλλά να παραμείνουν στις εισόδους της. Έκαναν λόγο για «ειρηνική μετάβαση», ενώ επιχειρούν να καταστήσουν υπεύθυνη την κυβέρνηση της χώρας για την ασφάλεια της πρωτεύουσας.

Τα σημάδια ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού, καθώς νωρίς το πρωί άρχισε η εκκένωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, δείγμα ότι οι Ταλιμπάν προσέγγιζαν απειλητικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.