Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δύο χώρες που είναι αντιμέτωπες καθημερινά με επιθέσεις των Ταλιμπάν, καταδίκασαν έντονα σήμερα την «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι κατά την οποία 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, ενώ μαζικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στη Γαλλία.
«Η σφαγή ανυπεράσπιστων ανθρώπων και πολιτών είναι μια τρομοκρατική ενέργεια μίσους, δεν υπάρχει αιτιολογία γι αυτή την πράξη μίσους», δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο και τον «λαό της Γαλλίας», στις οικογένειες των θυμάτων.
Επίσης ο Γάνι συναντήθηκε σήμερα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Καμπούλ και συνομίλησαν για την επίθεση στο Παρίσι. Το Charlie Hebdo δεχόταν αλλεπάλληλες απειλές κυρίως μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ στα τέλη του 2011.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, 200 με 300 άνθρωποι είχαν πραγματοποιήσει πορεία στην Καμπούλ για να καταγγείλουν την έκδοση του Charlie Hebdo στην οποία υπήρχαν νέες καρικατούρες του Μωάμεθ, καθώς και την προβολή της αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας «Innocence of Muslims». H ταινία είχε προκαλέσει επίσης αιματηρές διαδηλώσεις στο γειτονικό Πακιστάν, όπου η προσβολή προς τον προφήτη Μωάμεθ επισείει την εσχάτη των ποινών βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου περί βλασφημίας.
Το Πακιστάν, που παραμένει σε σοκ από την επίθεση σε σχολείο της πόλης Πεσαβάρ στα μέσα Δεκεμβρίου κατά την οποία 150 άνθρωποι, κυρίως μαθητές, σκοτώθηκαν, «καταδίκασε την ωμή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι» εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον «γαλλικό λαό».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα οδηγήσει τους ενόχους τρομοκρατικών ενεργειών ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ.
Από την πλευρά τους, οι αφγανοί Ταλιμπάν δεν έχουν αντιδράσει επίσημα μετά την επίθεση χθες στο Παρίσι. Ωστόσο σε άρθρο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα τους, ο συντάκτης τονίζει κυρίως: «Μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo ο φόβος απλώνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo είναι μια προειδοποίηση για όσους κατά το παρελθόν προσέβαλαν το Ισλάμ και τον προφήτη».