Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν άρχισαν να εισέρχονται στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ από όλες τις πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, καθώς προσωπικό των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο.

Μέλη «κεντρικών» ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Μετά την προέλαση-αστραπή στην πρωτεύουσα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με έναν ηγέτη των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

Παραμένει άγνωστο αν αυτό είναι ένας «ελιγμός» για τα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, η στρατηγική επιλογή για να μην καταστραφεί η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

 

Οι Ταλιμπάν κινούνται «προσεκτικά» καθώς φαίνεται πως έχουν παραταχθεί περιμετρικά στις παρυφές της Καμπούλ, αλλά θέλουν να αποφύγουν τις μάχες στο εσωτερικό της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Όπως διαμηνύουν οι αρχηγοί τους, οι μαχητές τους έχουν εντολή να μην εισβάλουν στην πόλη, αλλά να παραμείνουν στις εισόδους της. Κάνουν λόγο για «ειρηνική μετάβαση», ενώ επιχειρούν να καταστήσουν υπεύθυνη την κυβέρνηση της χώρας για την ασφάλεια της πρωτεύουσας.

Τα σημάδια ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού, καθώς νωρίς το πρωί άρχισε η εκκένωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, δείγμα ότι οι Ταλιμπάν προσέγγιζαν απειλητικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.