Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν επιχειρησιακή χρήση της υπερ-βόμβας GBU-43/B MOAB (Massive Ordnance Air Blast) ρίχνοντας την εναντίον συγκροτήματος υπογείων τούνελ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ατσιν της επαρχίας Nangarhar στο Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το γειτονικό Πακιστάν.
Οι πρώτες πληροφορίες από το BBC κάνουν λόγο για πολλές απώλειες μαχητών του ISIS, αλλά αυτό ήταν σχεδόν… αναμενόμενο: η θηριώδης βόμβα, η οποία ερίφθη από αεροσκάφος MH-130 Combat Talon της αμερικανικής Αεροπορίας στις 19:00 τοπική ώρα, έχει γόμωση σχεδόν 11 τόνων εκρηκτικών ΤΝΤ, ζυγίζει 21.000 λίβρες (9.800 κιλά) και είναι ικανή να διατρήσει 200 πόδια εδάφους και 60 πόδια οπλισμένου σκυροδέματος πριν εκραγεί, αφήνοντας έναν κρατήρα βάθους 300 μέτρων! Η «Μητέρα Όλων των Βομβών» όπως αποκαλείται, είχε δοκιμασθεί το 2003 και ήταν έτοιμη το 2008 αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ άλλοτε -μέχρι σήμερα.
Το… προνόμιο είχαν οι ισλαμιστές του ISIS στο Αφγανιστάν, όπου πρόσφατα έχασε την ζωή του ένας άνδρας των Special Forces. Η GBU-43 είοναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο που υπάρχει. Καθοδηγείται προς τον στόχο με την βοήθεια GPS και ρίπτεται από μεταφορικό Hercules φορτωμένο σε ειδική παλέτα χτυπώντας με τρομερά αποτελέσματα και προκαλώντας αιμορραγία από τα αυτιά σε απόσταση αρκετών μιλίων από το σημείο που εκρήγνυται. Και όχι μόνο.
Σε απόσταση μέχρι 1000 γυάρδες καταστρέφει τα πάντα. Μέχρι 1,6 χλμ εξουδετερώνει προσωπικό, οχήματα, ο,τιδήποτε… Σε απόσταση 2,7 χλμ το ωστικό κύμα μπορεί να σκοτώσει ενώ δρόμοι και άλλες υποδομές υφίστανται εκτεταμένες ζημιές. Έως και 3,2 χλμ προκαλεί κόφωση, στα 8 χλμ το έδαφος τρέμει και δεν μένει τζάμι άθικτο και σε απόσταση 50 χλμ υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ρυπογόνου νέφους ύψους 10.000 ποδών.
Η χρήση της στο Αφγανιστά κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο δραστηριοποιείται χτυπώντας κυβερνητικούς στόχους αλλά και τους Ταλιμπάν, εκτιμάται ως ένα σαφές μήνυμα των ΗΠΑ πως δεν θα μείνουν αδρανείς. Επίσης είναι μια ευκαιρία να δείξουν τί μπορούν να κάνουν σε διάφορους αποδέκτες του μηνύματος.