Αφγανιστάν: Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ πάει στη Ντόχα για να πιέσει τους Ταλιμπάν να σταματήσουν την επίθεσή τους

Ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αναχώρησε για το Κατάρ, όπου θα ασκήσει «πίεση στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τη στρατιωτική επίθεσή τους και να διαπραγματευτούν πολιτική επίλυση» της σύγκρουσης, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Σε αρκετούς σχεδιαζόμενους κύκλους συναντήσεων τις επόμενες τρεις ημέρες, αντιπρόσωποι κρατών της περιοχής και πέραν αυτής καθώς και διεθνών οργανισμών θα πιέσουν για να υπάρξει μείωση της βίας και δέσμευση ότι δεν θα αναγνωριστεί μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί διά της βίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, οι μαχητές Ταλιμπάν ενίσχυσαν σήμερα τον έλεγχό τους στα εδάφη που έχουν καταλάβει στο βόρειο Αφγανιστάν ενώ οι κάτοικοι μένουν κρυμμένοι στα σπίτια τους και ένας φιλοκυβερνητικός στρατιωτικός διοικητής δήλωσε πως θα πολεμήσει μέχρι θανάτου για να υπερασπιστεί τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι κάλεσε τους περιφερειακούς ηγέτες της χώρας να υποστηρίξουν την κυβέρνησή του μετά τα κέρδη που πραγματοποίησαν οι Ταλιμπάν και καθώς οι ΗΠΑ δήλωσαν πως εναπόκειται στις δυνάμεις του Γάνι να αμυνθούν.

Στην πόλη Αϊμπάκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαμανγκάν στον κύριο δρόμο ανάμεσα στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και την πρωτεύουσα Καμπούλ, οι μαχητές Ταλιμπάν παίρνουν τώρα τον έλεγχο των κυβερνητικών κτιρίων, λένε κάτοικοι.

Τα περισσότερα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας φαίνεται πως έχουν αποσυρθεί από την πόλη, λένε κάτοικοι.

«Ο μόνος τρόπος είναι να μείνεις κλεισμένος στο σπίτι σου ή να βρεις τρόπο να φύγεις για την Καμπούλ», λέει ο Σερ Μοχάμεντ Αμπάς, ένας επαρχιακός εφοριακός αξιωματούχος, όταν ερωτήθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη.

«Αλλά ακόμη και η Καμπούλ δεν είναι πια ασφαλής επιλογή», λέει ο Αμπάς, πατέρας τεσσάρων παιδιών και ο μόνος που εργάζεται από μια οικογένεια εννέα ανθρώπων.

Ο Αμπάς είπε πως οι Ταλιμπάν έφτασαν στο γραφείο του και είπαν στους εργαζομένους να πάνε στα σπίτια τους. Ο ίδιος και άλλοι κάτοικοι είπαν πως σήμερα δεν είδαν ούτε άκουσαν να διεξάγονται μάχες.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Αϊμπάκ χθες, Δευτέρα, συναντώντας μικρή αντίσταση.

Οι Ταλιμπάν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει πως οι ισλαμιστές κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες έξι επαρχιακές πρωτεύουσες στο βόρειο, το δυτικό και το νότιο Αφγανιστάν.

«Να πεθάνω με αξιοπρέπεια» 

Οι αντάρτες είναι σε θέση να προχωρήσουν από διάφορες διευθύνσεις εναντίον της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Η πτώση της θα κατέφερε συντριπτικό πλήγμα στην κυβέρνηση του Γάνι στην Καμπούλ.

Ο Άτα Μοχάμαντ Νουρ, διοικητής πολιτοφυλακής στο βόρειο Αφγανιστάν, ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι τέλους. «Θα αντισταθώ μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου. Προτιμώ να πεθάνω με αξιοπρέπεια, παρά να πεθάνω στην απελπισία», έγραψε στο Twitter.

Στην Καμπούλ, συνεργάτες του Γάνι είπαν πως ο Αφγανός πρόεδρος ζητεί βοήθεια από περιφερειακές πολιτοφυλακές. Σύμφωνα με τους ίδιους, απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες να υπερασπιστούν τη «δημοκρατική διάρθρωση» της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρώσουν την αποχώρηση των δυνάμεών τους στο τέλος αυτού του μήνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων με αντάλλαγμα την υπόσχεση των Ταλιμπάν να μην χρησιμοποιηθεί η χώρα για διεθνή τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι Ταλιμπάν επρόκειτο να επιδιώξουν την ειρήνη με την κυβέρνηση του Γάνι, αλλά οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν υπήρξαν επί μήνες άκαρπες.

Βερολίνο: Αυξάνει τις προσπάθειες στήριξης συνεργαζόμενων Αφγανών

Η Γερμανία θα αυξήσει τις προσπάθειες για να υποδεχθεί Αφγανούς που είχαν εργασθεί για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Από το 2013, η Γερμανία έχει υποδεχθεί σχεδόν 800 Αφγανούς αυτής της κατηγορίας και περίπου 2.500 μέλη οικογενειών για λόγους ασφαλείας. Στο μεταξύ, οι εκκλήσεις να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη μεταφορά προσωπικού υποστήριξης που εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, έχουν γίνει πιο ηχηρές καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν.

«Συζητούμε αν υπάρχουν δυνατότητες να επιταχυνθεί η μεταφορά τους», δήλωσε ο Σολτς, υποψήφιος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγεκλαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου μήνα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την Neue Osnabruecker Zeitung.

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τους ντόπιους που μας υποστήριξαν στο πεδίο».

Η προσφυγική οργάνωση Pro Asyl αναφέρει πως εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 1.000 ντόπιοι που είχαν εργασθεί για την υποστήριξη των γερμανικών στρατευμάτων.

Η Γερμανία είχε στο Αφγανιστάν το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα, έπειτα από εκείνο των ΗΠΑ.

Ο Σολτς απέρριψε εκκλήσεις για την επιστροφή των γερμανων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, όπως είχε κάνει χθες, Δευτέρα, και η υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Δεν θεωρώ ότι θα άρμοζε μια περαιτέρω στρατιωτική δέσμευση στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Σολτς. «Η διεθνής κοινότητα μόλις αποσύρθηκε από εκεί, έπειτα από 20 χρόνια. Σε εθνικό και σε διεθνες επίπεδο, δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε προσπάθειες για μια δεύτερη ανάπτυξη».

Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ