Αφγανιστάν: Η εικόνα της ημέρας από την Καμπούλ αναμένοντας τους Ταλιμπάν

Η Καμπούλ, η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, είναι πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ήδη όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι ακραίοι ισλαμιστές αντάρτες  πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Αν και δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την αφγανική κυβέρνηση σε σχέση με τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν, όλα δείχνουν πως η πλήρης επικράτησή τους είναι θέμα χρόνου.

Όσο για το τι θα ακολουθήσει, είναι λίγο-πολύ γνωστό. Δεν είναι πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην εξουσία. Ήταν τότε που πολιτιστικοί θησαυροί καταστράφηκαν, γιατί οι αντάρτες θεωρούσαν ότι δεν συμβαδίζουν με την πίστη τους.

Ήταν τότε που οι δημόσιοι λιθοβολισμοί και οι εκτελέσεις, βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Ήταν τότε που οι γυναίκες του Αφγανιστάν λογίζονταν από τους Ταλιμπάν ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας: που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνες δημόσια, που ακόμη κι αν αρρωστήσουν δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα, που ήταν υποχρεωμένες να φορούν παντού την ολόσωμη μπούργκα.

Γι αυτό μία από τις χαρακτηριστικότερες φωτογραφίες της ημέρας στην Καμπούλ, είναι αυτή που ανέβασε ο επικεφαλής του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου του Αφγανιστάν Lotfullah Najafizada. Απεικονίζει έναν Αφγανό να σπεύδει να σκεπάσει, να κρύψει με λευκό χρώμα τις αφίσες με νυφικά, έξω από κατάστημα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Γιατί η γυναίκα δεν (θα) επιτρέπεται να εμφανίζεται έτσι. Πουθενά. Ούτε σε διαφημίσεις. Και η ποινή θα είναι σκληρή…