Adrian Darya: Το ιρανικό τάνκερ σε τουρκικά χωρικά ύδατα προς Μερσίνη

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya το οποίο «πρωταγωνιστεί» σε ένα πολιτικό και διπλωματικό «θρίλερ» τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, φαίνεται πως θα ελλιμενιστεί στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι της Μερσίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει στοχοποιηθεί από την Ουάσινγκτον λόγω της σύνδεσής του με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση», εισέρχεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα με προορισμό το λιμάνι της Μερσίνης.

Το τάνκερ, που είναι φορτωμένο με πετρέλαιο και, αρχικά, είχε ορίσει ως προορισμό την Καλαμάτα, άλλαξε πορεία το περασμένο Σάββατο, ορίζοντας ως προορισμό το λιμάνι της Μερσίνης στην Τουρκία, όπου επρόκειτο να καταπλεύσει στις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο δεν είχε επιβεβαιωθεί ο προορισμός του, ωστόσο πριν από λίγο, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το ιρανικό τάνκερ, που ήταν προηγουμένως γνωστό ως «Grace 1», φαίνεται να κατευθύνεται εν τέλει προς το τουρκικό λιμάνι, όπου και θα εκφορτωθεί το πετρέλαιο που μεταφέρει.

Οι απειλές Πομπέο

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, είχε διαμηνύσει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.

Ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις», είχε τονίσει ο Πομπέο.

Με πληροφορίες από: Sputnik / ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφία Reuters