Αδιανόητο «έγκλημα» στο Τσερνόμπιλ: Ρώσοι στρατιώτες έσκαψαν χαρακώματα κοντά στη «σαρκοφάγο» [vids, pic]

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αναφορές και πληροφορίες σχετικά με τη μόλυνση αρκετών Ρώσων στρατιωτών με ραδιενέργεια λόγω της στρατοπέδευσης στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης των περιστατικών αυτών, αφού νέες εικόνες από drone που επιτηρεί την περιοχή αποκάλυψε…χαρακώματα που έσκαψαν οι Ρώσοι στρατιώτες.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το γεγονός ότι δόθηκε η εντολή από αξιωματικό να σκάψουν οι στρατιώτες χαρακώματα στην πιο μολυσμένη από ραδιενέργεια περιοχή της Ουκρανίας, αν όχι ολόκληρου του κόσμου, λίγα χιλιόμετρα από την ατσάλινη «σαρκοφάγο» της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνόμπιλ, ξεπερνά κάθε όριο στρατιωτικής επιχειρησιακής λογικής.

Από την άλλη όμως αν λάβουμε υπόψη ότι αρκετοί από τους στρατιώτες  δεν ήξεραν τι είχε συμβεί εκεί το 1986, ίσως εξηγεί για το ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Εξάλλου πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό από υπάλληλο στην ουκρανική κρατική υπηρεσία που επιβλέπει τη ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνομπίλ είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες που εμφανίζουν ψηλά ποσοστά ραδιενέργειας μεταφέρονταν σε μια κλινική στο Gomel για θεραπεία.

Οι μαρτυρίες και οι αναφορές για μολυσμένους Ρώσους στρατιώτες

Ο Yaroslav Yemelianenko έγραψε στο Facebook: «Άλλη μια «φουρνιά» Ρώσων ακτινοβολημένων τρομοκρατών που κατέλαβαν τη ζώνη του Τσερνομπίλ μεταφέρθηκε σήμερα στο Κέντρο Ακτινοβολίας της Λευκορωσίας στο Gomel. Είχατε σκάψει χαρακώματα στο Κόκκινο Δάσος; Τώρα ζήστε με αυτό για το υπόλοιπο της σύντομης ζωής σας. Υπάρχουν κανόνες για τον χειρισμό αυτού του τομέα. Είναι υποχρεωτικοί (σσ οι κανόνες αυτοί) επειδή η ακτινοβολία υπάγεται στην επιστήμη της Φυσικής – λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση του καθενός. Με ελάχιστη ευφυΐα στη διοίκηση ή στους στρατιώτες, αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι Ρώσοι στρατιώτες «φεύγουν από τις εγκαταστάσεις του Τσερνομπίλ και μετακομίζουν στη Λευκορωσία». «Το Τσερνόμπιλ είναι (μια) περιοχή απ’ όπου αρχίζουν να επανατοποθετούν ορισμένα από τα στρατεύματά τους — να φεύγουν, να απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις του Τσερνομπίλ και να μετακομίζουν στη Λευκορωσία. Πιστεύουμε ότι φεύγουν, δεν μπορώ να σας πω ότι έχουν φύγει όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία Reuters