Μπορεί τα εξοπλιστικά της Ρωσίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Συνθήκη για τα Πυρηνικά INF, να έχουν επικεντρωθεί σε πυραυλικά υπερηχητικά οπλικά συστήματα με δυνατότητες πυρηνικού πλήγματος, όμως το Κρεμλίνο έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και στις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται ένα αεροσκάφος νέας γενιάς τύπου AWACS, το A-100, το οποίο θεωρούν στη Μόσχα ότι θα ενισχύσει σε τεράστιο βαθμό τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα όχι μόνο των αεροπορικών δυνάμεων, αλλά και των δυνάμεων Ξηράς και Ναυτικού, δίνοντας έμφαση στη διαλειτουργικότητα.
Συγκεκριμένα, ένα νέο ρωσικό αεροσκάφος τύπου A-100 Airborne Warning and Control System (AWACS) έκανε την πρώτη του πτήση, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί σε ένα νέο στάδιο δοκιμαστικών πτήσεων για περαιτέρω αναβάθμιση, τροποποίηση και αναθεώρηση των συστημάτων και της λειτουργικότητάς του, δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
«Το πιο πρόσφατο πολυλειτουργικό σύστημα αεροσκάφος τύπου AWΑCS A-100 ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα πτήσεων από προηγούμενες δοκιμές μπαίνοντας σε μια νέα φάση βελτίωσης», ανέφερε το υπουργείο.
Το αεροσκάφος A-100 είναι μια τροποποιημένη έκδοση του στρατηγικού αεροσκάφους τύπου IL-76MD-90A (Ilyushin). Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ψηφιακό σύστημα πλοήγησης και σύστημα ψηφιακού ελέγχου, ενώ διαθέτει έναν νέο σύστημα εντοπισμού δυο συχνοτήτων και συγχρονισμένες συστοιχίες κεραιών που κατασκευάζει η Vega Radio Engineering Corporation.
«Το πολυλειτουργικό αεροσκάφος AWACS A-100 έχει αναπτυχθεί λόγω της εμφάνισης νέων κατηγοριών απειλών και της δημιουργίας πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς, ενώ οι ικανότητές του ξεπερνούν σημαντικά τόσο τα εγχώρια κατασκευής όσο και τα αεροσκάφητ΄σλλων χωρών της κατηγορίας του, συμπεριλαμβανομένου του AWACS E-3 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ «, ανέφερε το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Το A-100 ξεκίνησε τις δοκιμές για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου 2017 για να δοκιμάσει τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, τον αερο-ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τον εναέριο εξοπλισμό του.
Πηγή: TASS