Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που έκλεισε τα 80 του χρόνια, παρασημοφορήθηκε στο Κρεμλίνο με την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ρωσίας–αν και ο επικεφαλής της περεστρόικα αντιμετωπίζεται πλέον με αδιαφορία αν όχι με περιφρόνηση.
«Υπέγραψα το διάταγμα για να παρασημοφορηθείτε, με την υψηλότερη διάκριση που έχει η Ρωσία, με το παράσημο του Τάγματος του Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Αυτή είναι η κατάλληλη παρασημοφόρηση για το τεράστιο έργο που παρείχατε ως αρχηγός κράτους», ανέφερε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος Μεντβέντεφ που έχει προσκαλέσει στην κατοικία του στο Γκόρκι (κοντά στη Μόσχα) τον τιμημένο με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Γκορμπατσόφ. «Δείχνουμε τον σεβασμό μας στο κράτος που διευθύνατε, την ΕΣΣΔ».
Ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας, νυν πρωθυπουργός της, Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει χαρακτηρίσει τη διάλυση της ΕΣΣΔ «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα», έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα με την ευκαιρία της παρασημοφόρησης του Γκορμπατσόφ, για τον οποίο η πλειοψηφία πολιτών στη Ρωσία εκτιμά πως ευθέως ευθύνεται γι’ αυτήν την καταστροφή.
«Στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό θεωρείστε ως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες στη σύγχρονη Ιστορία, με μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια Ιστορία, ηγέτης που πολλά έκανε για να ενισχύσει τον ρόλο της Ρωσίας», τονίζεται στο κείμενο του συγχαρητήριου τηλεγραφήματος. Αργότερα σήμερα ο Γκορμπατσόφ μαζί με περίπου 300 φίλους του θα δεξιωθεί στην αίθουσα ενός εμπορικού κέντρου της Μόσχας.
Παράλληλα, στο διάσημο Άλμπερτ Χολ στο Λονδίνο θα φιλοξενηθεί μια εκδήλώση με τη συμμετοχή ηθοποιών, μοναρχών, πολιτικές προσωπικότητες όλου του κόσμου. Θα συμμετάσχουν ο Μπράιαν Φέρι και η Σάρον Στόουν και το συγκρότημα ροκ Σκόρπιονς. Όλα τα έσοδα θα σταλούν στο κέντρο θεραπείας της παιδικής λευχαιμίας, που ίδρυσε η σύζυγος του Γκορμπατσόφ Ραΐσα (απεβίωσε το 1999).
Η δημόσια τηλεόραση στη Ρωσία έχει αφιερώσει εκπομπές με θέμα την πολιτική διαδρομή του Γκορμπατσόφ φυσικά και την περεστρόικα.
Από την πλευρά τους οι ρωσικές εφημερίδες δημοσίευσαν τα κείμενα συνεντεύξεών τους με τον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ, αλλά δίχως άλλη προβολή του.
Στο Εκατερίνεμπουργκ στα Ουράλια φέουδο του Μπόρις Γιέλτσιν, του ορκισμένου εχθρού του Γκορμπατσόφ, η λεωφόρος Λένιν από σήμερα έχει το όνομα λεωφόρος Γκορμπατσόφ ενώ αναρτήθηκε και το πανό «ευχαριστούμε Γκορμπατσόφ».
Σχεδόν οι μισοί Ρώσοι αδιαφορούν εντούτοις για τον Γκορμπατσόφ, 20% αισθάνονται περιφρόνηση γι’ αυτόν, μόνον 10% τον σέβονται, σύμφωνα με μία σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Vtsiom.
Δεν ταράζεται απ’ αυτά ο Γκορμπατσόφ…
«Δεν τελείωσε ο αγώνας. Ολοένα περισσότεροι Ρώσοι αντιλαμβάνονται πως ο Γκορμπατσόφ είχε δίκιο», τόνισε τελευταία μιλώντας στην Κομσομόλσκαγια Πράβδα.
Θυμάται, ακόμα τώρα, την παιδική του ηλικία στη νότια Ρωσία, σε μία κωμόπολη της, τη Συμφερόπολη, «χωρίς ραδιόφωνο κι ηλεκτρικό ρεύμα», με εργασίες θερισμού μαζί με τον πατέρα του και με πολλά όνειρα να ταξιδέψει στον κόσμο.
Στη συνέχεια ήταν ο γάμος με τη Ραΐσα ενώ ήταν 22 ετών, διήρκεσε μέχρι τον θάνατό της, δηλαδή 46 ολάκερα χρόνια. «Αδιαφορώ για πολλά αφότου έχασα την Ραΐσα και πήρα περίπου 20 κιλά βάρος».
Στην εφημερίδα-σημείο αναφοράς στη Ρωσίας Argoumenty i Fakty ο πατέρας της περεστρόικα ενάγει για «σάπιες ρίζες» το σημερινό ρωσικό καθεστώς ενώ προειδοποιεί συγχρόνως ότι, δεν πρέπει να επαναληφθούν στη νιοστή όλα αυτά τα σενάρια εξέγερσης, που τώρα ταλανίζουν πολλά αραβικά κράτη. «Φρονώ ότι δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στο μάτι των ανθρώπων και μετά, τελικά, να τούς στερούμε την ελευθερία τους».
Τέλος ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ αποθαρρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον δις πρόεδρο της Ρωσίας (2000-2008), σήμερα πρωθυπουργό της και ντε φάκτο ηγέτη της, να διεκδικήσει του χρόνου μία τρίτη θητεία στο ύπατο αξίωμα.