«Υποτιμήσαμε το κύρος του Καντάφι»,παραδέχονται τώρα οι δυτικοί!

Τέσσερις πρώην βουλευτές, τρεις Γάλλοι και ένας Βρετανός, επισκέφθηκαν στις αρχές Αυγούστου την Τρίπολη και είχαν επαφές με αξιωματούχους του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσε ένας εξ αυτών.

   

«Μετά από 140 ημέρες πολέμου από τη Συμμαχία, ήταν επόμενο να παρατηρήσουμε ότι η σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Λιβύης έχει περιπέσει σε τέλμα από το οποίο φαίνεται δύσκολο να βγει», γράφουν στη διακήρυξή τους οι τέσσερις πρώην βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος Τιερί Κορνιγιέ του κεντροδεξιού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Ο Κορνιγιέ, που είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Περιοχών (AIRF), είπε ότι η επίσκεψη αυτή οργανώθηκε μετά από παράκληση βουλευτών από την περιοχή του Σαχέλ.

   

«Πώς να μην αναρωτηθούμε για μια αρχικά νόμιμη στρατιωτική παρέμβαση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που είχε ως στόχο να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Βεγγάζης όταν παρατηρούμε ότι στη συνέχεια απώλεσε την ουδετερότητά της;» σημειώνουν οι πρώην βουλευτές. Δηλώνουν μάλιστα ότι ξαφνιάστηκαν επειδή το ΝΑΤΟ «υποτίμησε» το πραγματικό κύρος — πολιτικό και στρατιωτικό — του Μουάμαρ Καντάφι και «υπερεκτίμησε» το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων «και την ικανότητά του να διαδώσει την ανταρσία πέρα από την περιοχή της Βεγγάζης».

   

Η αντιπροσωπεία αυτή επισκέφθηκε την Τρίπολη στο διάστημα 4-7 Αυγούστου και συναντήθηκε με αξιωματούχους του λιβυκού καθεστώτος, όπως με τον Μπεσίρ Σάλεχ, στενό συνεργάτη του Καντάφι. Οι τέσσερις πρώην βουλευτές — εκτός του Κορνιγιέ, πρόκειται για την Μαρζί Σιντρ του κυβερνώντος κόμματος UMP, τον Μισέλ Σκαρμπονσί (είχε εκλεγεί με το κεντροαριστερό πρώην PRG) και τον Συντηρητικό Βρετανό Τζον Κόρι — σκοπεύουν να οργανώσουν στο Παρίσι μια «προπαρασκευαστική επιτροπή για το διάλογο στη Λιβύη στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τρίπολης και του Μεταβατικού Συμβουλίου. Όπως είπαν, στηρίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης για το θέμα της Λιβύης.

   

Ο Κορνιγιέ διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δεν γνώριζε για την επίσκεψη και ενημερώθηκε μόνο μετά την επιστροφή των πρώην βουλευτών. Η εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ, Κριστίν Φαζ, δήλωσε λακωνικά ότι δεν κάνει σχόλια για τις «ιδιωτικές μετακινήσεις αιρετών ή Γάλλων πολιτών».