Χάος και αίμα στη Λιβύη.Αγωνία για τους Έλληνες.

Μεγάλη ανησυχία για τα σοβαρά έκτροπα στη Λιβύη προκαλούν πανικό στις ευρωπαϊκές πόλεις ποιυ σπεύδουν να προστατέψουν τους πολίτες τους.

Αντιθέτως στην Αθήνα επικρατεί μάλλον αμηχανία,με το ΥΠΕΞ να συσκέπτεται αλλά να θεωρεί δύκσολη αποστολή τον επαναπατρισμό των περίπου 150 Ελλήνων. Η δυσκολία εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες είναι διάσπαρτοι σ΄ όλη τη Λιβύη και το δύσκολο κομμάτι της αποστολής είναι η συγκέντρωσή τους σ΄ ενα αεροδρόμιο,όπου C-130 θα μπορούσε να τους παραλάβει.

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στην Τρίπολη της Λιβύης στρατιωτικού αεροσκάφους της που βρίσκεται στη Μάλτα για την απομάκρυνση αυστριακών και ευρωπαίων πολιτών από τη χώρα αυτή λόγω της βίας που τη συγκλονίζει.



«Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Βαλέτα για την Τρίπολη το απόγευμα και ελπίζουμε ότι θα επιστρέψει στη Βαλέτα εντός της ημέρας όπου και θα παραμείνει σταθμευμένο για την περίπτωση που κριθούν απαραίτητες κι άλλες αποστολές», δήλωσε εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Την αποστολή στρατιωτικού αεροσκάφους C-130, το οποίο θα προσγειωθεί τις προσεχείς ώρες στην Τρίπολη για να επαναπατρίσει πορτογάλους πολίτες και πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.



«Λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν για τον επαναπατρισμό των ανθρώπων με εμπορικές πτήσεις, η κυβέρνηση διέθεσε ένα C-130, το οποίο θα βρίσκεται στην Τρίπολη εντός τριών ή τεσσάρων ωρών», δήλωσε στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Παράλληλα η Ισπανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν οποιοδήποτε μη αναγκαίο ταξίδι στη Λιβύη, λόγω των βίαιων επεισοδίων στη χώρα αυτή από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 233 άνθρωποι από τις 15 Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινώσει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων HRW.

«Λόγω των διαδηλώσεων και των ταραχών στη χώρα, συστήνεται να αποφεύγεται οποιοδήποτε ταξίδι δεν είναι αναγκαίο», αναφέρει το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του, ζητώντας επίσης από τους Ισπανούς που ζουν στη Λιβύη να δείχνουν αυξημένη προσοχή.

Την ίδια στιγμή η Βουλγαρία ζήτησε σήμερα από τους πολίτες της που βρίσκονται στη Λιβύη να εγκαταλείψουν τη χώρα και η Σόφια εξέφρασε το φόβο ότι οι λιβυκές αρχές θα επιβάλουν περιορισμό στα ταξίδια.

»Είναι πιθανό ότι οι λιβυκές αρχές θα επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια, επομένως συμβουλεύουμε όλους τους ανθρώπους που μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με πολιτικές πτήσεις προς την Ευρώπη», αναφέρει το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι περίπου 1.500 Βούλγαροι εργάζονται και διαμένουν στη Λιβύη.



Ωστόσο ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας Λοράν Βοκιέ έκρινε σήμερα ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν άμεσες απειλές» που να απαιτούν τον επαναπατρισμό των 750 Γάλλων που ζουν στη Λιβύη.



«Πραγματική μας μέριμνα είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Γάλλων στη Λιβύη», δήλωσε ο Βοκιέ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση απειλή».

Περίπου 30 Γάλλοι που ζουν στη Βεγγάζη «κύρια εστία της έντασης, οι οποίοι εργάζονται στο νοσοκομείο» μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη με πτήση που ναυλώθηκε ειδικά γι’αυτούς, προσέθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Διεθνές Εμπόριο της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν δήλωσε σήμερα ότι τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, οι οποίες υλοποιούν σχέδια αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λεηλατήθηκαν.

»Στα κτίρια που δέχθηκαν επιδρομή, σημειώθηκαν μόνο επιθέσεις στις ιδιοκτησίες.

Οι τούρκοι πολίτες δεν έπαθαν τίποτα», προσέθεσε ο ίδιος σε συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και επιχειρήσεων που έγινε για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη.



Παράλληλα αξιωματούχος τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας στην Αλ Μπάιντα, πόλη στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι της αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο μέρος μετά την επιδρομή που δέχθηκε η εταιρεία από πλήθος που λεηλατούσε.

»Μια ομάδα επέδραμε στην εταιρεία μας και πήρε τους υπολογιστές, αλλά δεν έκαναν τίποτα σε μας», σημείωσε ο Χιντίρ Γεντούρ.

Συνολικά 581 τούρκοι πολίτες απομακρύνθηκαν το Σαββατοκύριακο από τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, όπου δραστηριοποιούνται πολλές τουρκικές εταιρείες. 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τύνιδα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε εξάλλου ότι άλλα τέσσερα αεροσκάφη και δύο πλοία έχουν αποσταλεί στη Λιβύη για την απομάκρυνση τούρκων πολιτών.

«Προτεραιότητά μας είναι να σταματήσουν οι συμπλοκές μεταξύ αδελφών, να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια και διάλογος μεταξύ των πλευρών και ασφάλεια για τους πολίτες μας», σημείωσε ο Νταβούτογλου.



Την ίδια στιγμή η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε την απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού της από τη Λιβύη, όπως και των οικογενειών των υπαλλήλων της.

»Η ΕΝΙ ενημερώνει ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται ο επαναπατρισμός των μελών των οικογενειών των εργαζομένων της στη Λιβύη -ο οποίος προβλεπόταν ήδη λόγω του αναμενόμενου κλεισίματος των σχολείων στη χώρα- όπως και του μη απαραίτητου προσωπικού της», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρινίζει ωστόσο τον αριθμό των ανθρώπων που επαναπατρίζονται.

Την ίδια στιγμή οι γερμανικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall, θυγατρική της γερμανικής BASF, άρχισαν σήμερα και αυτές τον επαναπατρισμό του προσωπικού τους στη Λιβύη.

Παράλληλα και η ρωσική σιδηροδρομική εταιρεία RZD ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απομακρύνει το προσωπικό της από τη Λιβύη. «Μια ειδική ομάδα εκπροσώπων της RZD θα μεταβεί στη Λιβύη για να διοργανώσει την απομάκρυνσή τους», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Περίπου 204 υπάλληλοι της εταιρείας και των θυγατρικών της εργάζονται στη Λιβύη για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους περισσότερων από 550 χιλιομέτρων μεταξύ της Σύρτης και της Βεγγάζης.