Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε σήμερα να επιδειχτεί ανοχή όσον αφορά τα αποτελέσματα της εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και την συνέκρινε με εκείνη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο το 1999.
«Έχουμε αναλάβει δράση για σχετικά μικρό διάστημα ακόμα. Σας καλώ να θυμηθείτε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους βομβάρδιζαν στόχους στη Σερβία επί 78 ημέρες», τόνισε η κ. Κλίντον μιλώντας στον Τύπο.
Η κ. Κλίντον υπενθύμισε ότι η επιτυχία του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στη Σερβία το 1999 είχε «θαμπώσει» γιατί εξακολουθούσε να παραμένει στην εξουσία ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος τελικά πολύ αργότερα οδηγήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ερωτηθείσα για τον αποκλεισμό της πόλης Μιζουράτα στη Λιβύη, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε για «απανθρωπιά» και έκρινε ότι το καθεστώς του Καντάφι έχει επιδοθεί «σε κατάπτυστες δραστηριότητες που πλήττουν άμεσα αθώους πολίτες».
«Αλλά οι μαχητές της αντιπολίτευσης, όλοι οι εξεγερμένοι αντέχουν», είπε προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει και στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Τέλος η κ. Κλίντον αναφέρθηκε, χωρίς να τις ασπασθεί πλήρως, στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς κατά του πληθυσμού.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατάγγειλε τη χρήση βομβών διασποράς από τις δυνάμεις του Καντάφι κάτι που απορρίφθηκε ως ψευδές από την Τρίπολη.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υποστήριξε ότι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν τις «άγριες επιθέσεις» τους και ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς εναντίον πολιτών.
Κυβερνητικά στρατεύματα σφυροκοπούσαν τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη την πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Τα στρατεύματα του συνταγματάρχη Καντάφι συνεχίζουν τις άγριες επιθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της πολιορκίας της Μιζουράτα. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι οι δυνάμεις του Καντάφι ενδέχεται να χρησιμοποιήσαν βόμβες διασποράς εναντίον του λαού», είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Ούρι Ρόζενταλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.
Η Κλίντον κάλεσε επίσης τις λυβικές αρχές να απελευθερώσουν όλους τους Αμερικανούς που έχουν συλλάβει, συμπεριλαμβανομένων και «τουλάχιστον δύο δημοσιογράφους».
Αναφερόμενη στους δύο δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη Μιζουράτα, τον Τιμ Χεδέρινγκτον και τον Κρις Χονδρός, εξέφρασε τα συλληπητήριά της, τονίζοντας ότι «λυπάται βαθιά για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής».