Wikileaks:Πρώτο σοκ για τη Τουρκία!Ακολουθεί η Ελλάδα…

Η ‘Αγκυρα πήρε τη…κρυάδα από τα έγγραφα Wikileaks. Τώρα σειρά έχει η Αθήνα στην οποία υπάρχει ανησυχία.Μπορεί σε γενικές γραμμές οι αμερικανοί να έχουν ενημερώσει το κ. Δρούτσα για τα έγγραφα που το περιεχόμενό τους αναφέρεται στην Ελλάδα,αλλά είναι βέβαιο ότι η διατύπωση και οι εκφράσεις των κειμένων όσο να ΄ναι θα είναι σε διαφορετικό τόνο απ΄ αυτόν που χρησιμοποιείται στη διπλωματική γλώσσα. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τη Τουρκία.

Εξαιρετικά αρνητική άποψη για τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν οι ΗΠΑ,όπως προκύπτει από τα διπλωματικά έγγραφα που αποκαλύπτονται κατά κύματα εδώ και ώρες. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και ο Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος από σήμερα θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για επίσκεψη χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος»! Αναλυτικά:

Οι αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και αναλύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

   
Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν«. Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν, γράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.

 

   Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: «Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται«, γράφει το Der Spiegel.

    Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.

  

  Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν.

    Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.

    Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.