Ο αιγυπτιακός στρατός θα μπορούσε να είναι ένα «σημαντικό εμπόδιο» στο ενδεχόμενο να διαδεχτεί ο Γκαμάλ Μουμπάρακ τον πατέρα του, Χόσνι, στην ηγεσία της Αιγύπτου, σύμφωνα με ένα αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Wikileaks.
«Ο στρατός θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο εμπόδιο», γράφει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κάιρο, Φράνσις Ριτσιαρντόνε σε αυτό το τηλεγράφημα του Μαΐου του 2007 που είχε χαρακτηριστεί «απόρρητο».
Ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, που πρόσκειται στους επιχειρηματικούς κύκλους και σύντομα θα γίνει 47 ετών, παρά τις διαψεύσεις συχνά αναφέρεται ως πιθανός διάδοχος του πατέρα του στις προεδρικές εκλογές του 2011 ή σε περίπτωση ανικανότητας του αιγύπτιου προέδρου, ηλικίας 82 ετών. Ακόμη και αν θεωρεί την υπόθεση αυτή ως αξιόπιστη, ο πρεσβευτής Ριτσιαρντόνε υπογραμμίζει ότι ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, που έχει λάβει εκπαίδευση τραπεζικού, δεν έχει το βαθμό του αξιωματικού, και ίσως να μην έχει ολοκληρώσει και τη στρατιωτική του θητεία, μεγάλο μειονέκτημα σε μια χώρα όπου ο στρατός έχει σημαντική βαρύτητα.
«Οι τέσσερις πρόεδροι της Αιγύπτου που έχουν διαδεχτεί ο ένας τον άλλο από το 1952 προέρχονται από το σώμα των αξιωματικών, και ο στρατός είναι ιστορικά ο υπέρτατος εγγυητής της προεδρικής εξουσίας», υπενθυμίζει η ίδια πηγή.
Ο διπλωμάτης αναφέρεται επίσης σε μια κοινή γνώμη που βλέπει με ελάχιστο ενθουσιασμό την ιδέα μιας οικογενειακής διαδοχής. Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση παραμένει πολύ αξιόπιστη.
«Ο μηχανισμός του PND (το προεδρικό κόμμα, του οποίου ο Γκαμάλ Μουμπάρακ είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη), μπορεί πολύ εύκολα να προετοιμάσει μια εκλογική νίκη, υπολογίζοντας σε ένα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, σε κατά προσέγγιση εκλογικούς καταλόγους και τον κρατικό έλεγχο στον εκλογικό μηχανισμό», γράφει ακόμη ο πρεσβευτής.
Επιπλέον, «εξαιτίας της παράνοιας της αιγυπτιακής δικτατορίας, κανένα άλλο όνομα (πιθανού διαδόχου) δεν μπορεί να γίνει δημόσια γνωστό χωρίς κίνδυνο ή χωρίς έλλειψη σεβασμού» προς τον σημερινό πρόεδρο, που περιγράφεται ως «Φαραώ», προσθέτει ο πρεσβευτής.
Πολλοί αιγύπτιοι σχολιαστές είδαν στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου και της 5ης Δεκεμβρίου, που σημαδεύτηκαν από μια σαρωτική νίκη του PND και κατηγορίες για εκτεταμένη νοθεία, ένα προοίμιο για μια προεδρική εκλογή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του Γκαμάλ Μουμπάρακ. Ένα μεταγενέστερο τηλεγράφημα από την Αμερικανική Πρεσβεία, του Μαΐου 2009 που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από το Wikileaks, τονίζει ωστόσο ότι ο σημερινός πρόεδρος θα μπορούσε να διαδεχτεί τον εαυτό του στο 2011, και να παραμείνει στη θέση του όσο του το επιτρέπει η υγεία του.