Ο «χάρτης» του Wikileaks που δημοσιεύει η έγκυρη εφημερίδα Guardian,δείχνει τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα έγγραφα. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει σημανθεί σ΄ αυτό το χάρτη,αλλά είναι θέμα χρόνου να γίνει.
Διακόσιες πενήντα χιλιάδες τηλεγραφήματα αμερικανών διπλωματών αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks φέρνοντας στο φως τα άδυτα της διπλωματίας των ΗΠΑ, όπως όταν το Ριάντ καλούσε την Ουάσινγκτον να επιτεθεί στο Ιράν.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε απερίφραστα την «ανεύθυνη και επικίνδυνη» δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του WikiLeaks μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών προσώπων. «Για να γίνει σαφές, τέτοιου είδους αποκαλύψεις θέτουν σε κίνδυνο τους διπλωμάτες μας, τα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που καλούν τις ΗΠΑ να τους βοηθήσει να προωθήσουν τη δημοκρατία και μια διακυβέρνηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων καταγγέλλοντας το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά «παράνομα περιήλθαν στην κατοχή» του WikiLeaks, ενώ τόνισε ότι έχει λάβει μέτρα για να αποτραπεί ανάλογο φαινόμενο στο μέλλον. Πρόκειται για «250.000 απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα», γράφει η New York Times, στην οποία το WikiLeaks έδωσε πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα όπως και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου.
Οι σημειώσεις αυτές «προσφέρουν ένα πρωτόγνωρο πανόραμα μυστικών διαπραγματεύσεων όπως αυτές που εφαρμόζουν οι πρεσβείες σε όλο τον κόσμο», παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα. Ορισμένα από τα έγγραφα αυτά είναι πολύ πρόσφατα, καθώς χρονολογούνται στο «μήνα Φεβρουάριο», προσθέτει.
Τα περίπου 250.000 έγγραφα φέρνουν στο φως τις πρακτικές της αμερικανικής διπλωματίας που συνήθως κρατούνται μυστικές σε μια ολόκληρη σειρά θεμάτων, ευαίσθητου χαρακτήρα ή όχι. Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει για παράδειγμα στην ιστοσελίδα της ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν προκειμένου να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Όσον αφορά το ιρανικό θέμα, τα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ ώθησε αποφασιστικά τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, τονίζοντας ότι η αμερικανική στρατηγική υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη «δεν θα λειτουργήσει», σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Ένα αμερικανικό τηλεγράφημα αναφέρει έτσι μια συζήτηση την 1η Δεκεμβρίου του 2009 μεταξύ του Αμος Γκιλάντ, του διευθυντή πολιτικο-στρατιωτικών υποθέσεων στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και της Ελεν Τάουσερ, της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η διπλωματία του προέδρου Ομπάμα, «η στρατηγική δέσμευση με το Ιράν» «είναι μια καλή ιδέα αλλά σαφές ότι δεν θα λειτουργήσει» δηλώνει ο Γκιλάντ στη συνομιλία αυτή. Οι αμερικανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τουλάχιστον δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων οι στρατηγικοί σύμμαχοί τους όπως η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδά , το Ισραήλ και η Τουρκία για τη δημοσιοποίηση των απόρρητων στοιχείων. Οι ΗΠΑ απέρριψαν το βράδυ του Σαββάτου κάθε διαπραγμάτευση με το WikiLeaks δηλώνοντας ότι ο εξειδικευμένος ιστότοπος κατείχε τις πληροφορίες αυτές κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Η εφημερίδα New York Times γράφει ότι το WikiLeaks δημοσιοποιεί τριών ετών διπλωματικά τηλεγραφήματα.