Η είδηση έγινε γνωστή αργά χθες το βράδυ. Πρώτα από τους New York Times. Ο Τζέιμς Σταυρίδης, «ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της γενιάς του», ενδέχεται να είναι η επιλογή της Χίλαρι Κλίντον για τη θέση του αντιπροέδρου στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο στις ΗΠΑ.
«Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη ικανότητα και ακεραιότητα και ένας εξαιρετικός ηγέτης. Διαθέτει τα ταλέντα, την εμπειρία, την κρίση και την ιδιοσυγκρασία που χρειάζεται για να υπηρετήσει τον αμερικανικό λαό από τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησής μας», συνεχίζει, πλέκοντας το εγκώμιο του ναυάρχου εν αποστρατεία η πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μισέλ Φλούρνοϊ μιλώντας στο Ρόιτερς.
Πηγές του περιβάλλοντος της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία υποστήριξαν χθες ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα η Κλίντον να επιλέξει κάποιον με στρατιωτική εμπειρία για αντιπρόεδρό της και συμπλήρωσαν ότι ο κ. Σταυρίδης ταιριάζει απολύτως στην περιγραφή αυτή. Ο Σταυρίδης θα δώσει ένα στρατιωτικό βάρος στο ψηφοδέλτιο της Κλίντον για την προεδρία, σχολιάζει παράλληλα το Reuters.
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία επέβλεψε κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή –Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία– όπως και στα Βαλκάνια, αλλά και σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά των ακτών της Αφρικής.
«Η θέση μου για εμάς σήμερα είναι ότι αντί να χτίζουμε τείχη για να δημιουργήσουμε ασφάλεια, χρειάζεται να χτίσουμε γέφυρες», είχε πει το 2012 σε ομιλία του για την παγκόσμια ασφάλεια της οργάνωσης διαλέξεων Ted Global, η οποία εθεάθη περισσότερες από 650.000 φορές από χρήστες του Ίντερνετ. Η άποψη αυτή για γέφυρες αντί για τείχη για την οικοδόμηση ασφάλειας τον 21ο αιώνα είναι εξάλλου κάτι το οποίο έχει υποστηρίξει σε πολυάριθμα άρθρα του και πολλές άλλες ομιλίες του και τη διατυπώνει στο βιβλίο του «Partnership for the Americas».
Παρόμοια ρητορική με τον Σταυρίδη έχει χρησιμοποιήσει και η Κλίντον στην προεκλογική της εκστρατεία όσον αφορά τον ρόλο της διεθνούς διπλωματίας.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία για τον Σταυρίδη, ενώ και ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, περιοριζόμενος μόνον να παραπέμψει τους δημοσιογράφους που ρωτούσαν στους υπευθύνους της εκστρατείας. Οι New York Times διευκρίνισαν επίσης ότι η πηγή που επικαλέστηκαν για την είδηση αυτή ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης της διαδικασίας.
Ο ίδιος υπερασπίζεται εδώ και χρόνια τη χρήση της «έξυπνης δύναμης», την οποία ορίζει ως την ισορροπία μεταξύ σκληρής και ήπιας δύναμης.
Ο 61χρονος Σταυρίδης, γιος του Τζορτζ Ζαφείρη Σταυρίδη, επίσης στρατιωτικού, και σύζυγος της Λόρα Χολ, της συγγραφέως του βιβλίου «Navy Spouses Guide» (Οδηγός για συζύγους του Ναυτικού) και πατέρας δύο θυγατέρων, της Κριστίνα και της Τζούλια, που έχει το ψευδώνυμο Ζορμπάς, υπηρέτησε ως ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη από το 2009 ως το 2013, αλλά δεν διαθέτει μόνο στρατιωτική πείρα.
Μετά την αποστράτευσή του το 2013 και αφού είχε ήδη υπηρετήσει για 30 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, έγινε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ (Fletcher School of Law and Diplomacy) του Πανεπιστημίου Tufts, κοντά στη Βοστόνη. Επίσης τον Οκτώβριο του 2014 εξέδωσε τα απομνημονεύματά του από τη μακρά θητεία του στο Ναυτικό, αλλά και αυτή στο ΝΑΤΟ στο βιβλίο του με τίτλο: «The accidental Admiral: A Sailor Takes Command at NATO».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήρθε εξάλλου και πιο κοντά στις ρίζες του ως εγγονού Ελλήνων προσφύγων του Πόντου που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, μια εμπειρία που αποτύπωσε άλλωστε στο βιβλίο που εξέδωσε το 2008 υπό τον τίτλο «Destroyer Captain: Lessons of a First Command».
«Στις αρχές του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός και γεροδεμένος Έλληνας δάσκαλος ονόματι Δημήτριος Σταυρίδης, απελάθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο της ‘εθνικής εκκαθάρισης’ που έγινε εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μόλις που σώθηκε βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του για να περάσει το Αιγαίο με μια μικρή βάρκα για την Αθήνα και από εκεί στη Νήσο Έλις. Ο αδελφός του δεν στάθηκε τόσο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους στο πλαίσιο της βίας που ασκήθηκε στην ελληνική μειονότητα».
Μια άσκηση του ΝΑΤΟ ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας ήταν «η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνία» που θα μπορούσε να του τύχει και αποτέλεσε το έναυσμα για να γράψει για τον παππού του: «Ο εγγονός του, που ξέρει μόλις και μετά βίας λίγες λέξεις στα Ελληνικά, επιστρέφει ως διοικητής ενός αντιτορπιλικού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια την πόλη -τη Σμύρνη- που τώρα ονομάζεται Ιζμίρ – από την οποία εκείνος έφυγε με ένα προσφυγικό σκάφος πριν από τόσα χρόνια».
«Μαζί με τα εντυπωσιακά του επιτεύγματα ως πολεμιστής και διπλωμάτης στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, έχει γράψει έργα με ιδιαίτερο στοχασμό και έχει δείξει τον πατριωτισμό του και την γενναιοδωρία του συμβουλεύοντας –και εμπνέοντας– γενιές αξιωματικών του ναυτικού», είπε γι’αυτόν ο πρώην υπουργός Ναυτικού υπό την προεδρία του Μπιλ Κλίντον Ρίτσαρντ Ντάντσιγκ στην «The Washington Post».
«Τον θεωρώ έναν από τους πιο ταλαντούχους και αξιοθαύμαστους ανθρώπους που γνωρίζω», πρόσθεσε για τον πρώην στρατιωτικό του βοηθό ο Ντάντσιγκ, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία.
Ο Σταυρίδης θεωρείται ένας «στρατιώτης και λόγιος», πρόσθεσε εξάλλου από την πλευρά της η Αν Μαρί Σλότερ, η οποία τον είχε συναναστραφεί όταν εργαζόταν υπό την Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Είναι επίσης ένας στοχαστής και ένας συγγραφέας (…) συνδυάζει την στρατηγική ικανότητα με την ηγετική ικανότητα», σημείωσε η ίδια σε συνέντευξή της σύμφωνα με την Washington Post. «Τον τοποθετούν πολύ ψηλά όλοι οι άνθρωποι που ξέρω ότι τον γνωρίζουν», κατέληξε.
(Πηγές: Reuters, New York Times, Washington Post, Wikipedia)