Τυνησία:Ο στρατός στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι αντικατέστησε τον υπουργό του επί των Εσωτερικών και διέταξε να απελευθερωθούν όλοι όσοι έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των κοινωνικών ταραχών που σημειώνονται εδώ και τέσσερις εβδομάδες στη χώρα.

   

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μοχάμεντ Γανούσι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος διέταξε να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή που θα ερευνήσει τη διαφθορά και τις πράξεις ορισμένων αξιωματούχων. Ο Άχμεντ Φρίαα, πρώην ακαδημαϊκός και υφυπουργός, διορίσθηκε ως νέος υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ο Γανούσι. 

   

Στο μεταξύ, ο στρατός αναπτύχθηκε σήμερα στην Τύνιδα και σ’ ένα λαϊκό προάστειό της. Οπλισμένοι στρατιώτες, φορτηγά, τζιπ και τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη για πρώτη φορά από το ξέσπασμα των ταραχών, στα μέσα Δεκεμβρίου.

   

Η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ πηγές της αντιπολίτευσης έκαναν γνωστό πως παύθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατου, ο στρατηγός Ρασίντ Άμαρ. Ο Άμαρ φέρεται να αρνήθηκε να διατάξει τους στρατιώτες να καταστείλουν τις ταραχές και ότι εξέφρασε επιφυλάξεις για την υπερβολική χρήση βίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

   

Ο στρατηγός Άμαρ φέρεται ότι έχει αντικατασταθεί από τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, τον Άχμεντ Σμπιρ, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές που δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από επίσημες πηγές. 

   

Στη Γαλλία, ένα από τα κορυφαία στελέχη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, ο Φρανσουά Ολάντ, κατήγγειλε σήμερα «τη σιωπή των ανώτατων αρχών του (γαλλικού) κράτους» σχετικά με την κατάσταση στην Τυνησία και χαρακτήρισε «δικτατορία» το καθεστώς του προέδρου Μπεν Άλι. 

    «Μπορεί κανείς να συμπαθεί μια χώρα, το καταλαβαίνω, μπορεί να έχει σχέσεις με τον έναν ή τον άλλο τυνήσιο ηγέτη», δήλωσε ο Ολάντ. Υπενθύμισε ότι το κόμμα του πρώην προέδρου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα «είχε πολλές σχέσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα» της Γαλλίας. 

   

«Όμως όταν, εδώ και τόσα χρόνια, βρισκόμαστε μπροστά σε μια δικτατορία (…), με μια σκληρή καταστολή, δεν υπάρχει επιείκια», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καταγγέλλοντας «τη σιωπή των ανώτατων αρχών της χώρας γι’ αυτό που συμβαίνει στην Τυνησία».