Οκτώ αποστολές κατάσβεσης έχουν κάνει μέχρι στιγμής τα τέσσερα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη στο Ισραήλ,όπου οι επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στη Χάϊφα είναι τραγικές.
41 οι νεκροί, 17.000 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, 6 χωριά εκκενώθηκαν, 1,5 εκατομμύρια δέντρα καταστράφηκαν.
Πρόκειται για τη χειρότερη δασική πυρκαγιά που έχει πλήξει το Ισραήλ μέχρι σήμερα. Η μάχη που δίνουν οι Ισραηλινοί πυροσβέστες, βοηθούμενοι και από δυνάμεις πολλών άλλων χωρών, είναι άνιση. Η πύρινη λαίλαπα έχει καταστρέψει μια περιοχή 30 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μέρες για να τεθεί υπό έλεγχο.
Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 πυροσβεστών, 1.500 στρατιωτικών και εκατοντάδων ανδρών της αστυνομίας και πληρωμάτων των ασθενοφόρων, συμμετέχουν στην προσπάθεια γύρω από το δάσος Καρμέλ.
Τριάντα έξι από τα 41 θύματα ήταν δόκιμοι δεσμοφύλακες που είχαν σταλεί για να βοηθήσουν στην μεταφορά των κρατουμένων σε μια φυλακή που βρισκόταν στη διαδρομή της φωτιάς την Πέμπτη. Το λεωφορείο τους τυλίχτηκε από τις φλόγες, που δεν άφησαν τίποτα περισσότερο από το απανθρακωμένο πλαίσιο του οχήματος.
Οι επιζώντες είπαν ότι οι περισσότεροι από τους δόκιμους δεσμοφύλακες κατάφεραν να κατέβουν από το λεωφορείο, αλλά δεν είχαν καμία πιθανότητα να γλιτώσουν από τη φωτιά τρέχοντας ή περπατώντας. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί, και τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση.
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας καταστροφής διεθνών διαστάσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε επείγουσα σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ, πριν αναχωρήσει με ελικόπτερο για να πετάξει πάνω από την περιοχή της καταστροφής.
Περίπου 900 κρατούμενοι από δύο φυλακές στην περιοχή απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Σε μια από τις φυλακές κρατούνταν Παλαιστίνιοι που φυλακίστηκαν για αδικήματα σχετικά με την ασφάλεια και για παράνομη είσοδο στο Ισραήλ.
Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά είναι ακόμα ασαφή, αλλά σε μια σπασμωδική αντίδραση την Πέμπτη, ένας ακροδεξιός βουλευτής, ο Γιαακόβ Κατζ της Εθνικής Ένωσης, κατηγόρησε τους Άραβες κατοίκους ότι προκάλεσαν την πυρκαγιά με μια τρομοκρατική επίθεση.
Η αστυνομία είπε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στα αίτια, και μια σειρά από πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης της αμέλειας ή του εμπρησμού, διερευνώνται. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε μια χωματερή.
Μπορεί να τους χωρίζει άσβεστο μίσος αλλά την ώρα της καταστροφής, η Παλαιστινιακή Αρχή ξέχασε τις διαφορές και έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά της. Ο Αχμετ Ρίζεκ Αμπου Ραμπία, ανώτατος αξιωματούχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι παλαιστινιακά πυροσβεστικά οχήματα λαμβάνουν μέρος σε μια ειδική επιχείρηση στην Ταϊμπ και Μπαρτάα, δύο αραβικά χωριά στην περιοχή της Γαλιλαίας.
Βοήθεια έχουν αποστείλει προς το Ισραήλ η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Τουρκία, χώρες που επίσης δεν αναμενόταν να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ.
Τέσσερα ελληνικά αεροπλάνα και ένα Hercules από τη Βουλγαρία με περίπου 150 πυροσβέστες συμμετέχουν επίσης στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Χώρες όπως η Τουρκία και Κύπρος έστειλαν περίπου 20 αεροπλάνα και ελικόπτερα και άλλον εξοπλισμό.
Η Βρετανία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρουμανία και η Ιορδανία θα βοηθήσουν επίσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα Boeing 747 που ρίχνει επιβραδυντικές χημικές ουσίες.
Δύο γαλλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair απογειώθηκαν για το Ισραήλ και τρίτο αεροσκάφος αυτού του τύπου όπως και άλλο ένα Dash 8, επρόκειτο να αναχωρήσει από το Παρίσι. Ανταποκρινόμενη σε αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης, η Ισπανία απέστειλε τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη της στρατιωτικής αεροπορίας για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.