Οι αρχές ασφαλείας της Συρίας έχουν αποκλείσει την παραθαλάσσια πόλη Μπάνιας έπειτα από τις δολοφονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες Κυριακή από μη τακτικούς στρατιώτες που είναι πιστοί στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην Μπάνιας, όπου βρίσκεται ένα από τα δύο διυλιστήρια της Συρίας, χθες Κυριακή όταν μη τακτικοί στρατιώτες από τη μειονότητα Αλάουι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των κατοίκων οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε φιλοδημοκρατική διαδήλωση.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής στο Ρόιτερς. Οι αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι μία ένοπλη ομάδα έστησε ενέδρα σε μία περίπολο κοντά στην Μπάνιας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα στρατιώτες. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Αλλοι ακτιβιστές επεσήμαναν ότι έχουν κλείσει οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη.
«Προσπαθήσαμε να φτάσουμε στην Μπάνιας από την κεντρική έξοδο του παραθαλάσσιου αυτοκινητόδρομου, όμως η μυστική αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο και ανάγκαζε τα αυτοκίνητα να γυρίσουν πίσω. Οι παράπλευρες οδοί είναι επίσης κλειστές».
Η χθεσινή επίθεση σημειώθηκε μετά τη διαδήλωση περίπου 2.000 ανθρώπων έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στη Μπάνιας, στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», το σύνθημα που χρησιμοποιούσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Τυνησία και την Αίγυπτο.
Αντιμέτωπος με ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης ο πρόεδρος της Συρίας Ασαντ έχει δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις είναι μέρος μίας συνομωσίας των ξένων με στόχο τη διαδογματική βία.
Ηγέτες της αντιπολίτευσης όμως απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες, ενώ τον προηγούμενο μήνα εξέδωσαν μία ανακοίνωση στην οποία αποκηρυσσούν τη διαδογματική βία και δεσμεύονται στη μη βίαιη δημοκρατική αλλαγή, ενώ επισημαίνουν ότι ολόκληρος ο λαός της Συρίας «καταπιέζεται».
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Συρία παρά της προσπάθειες του Ασαντ να αποκλιμακώσει την κατάσταση κάνοντας κάποιες κινήσεις προς την ικανοποίηση των αιτημάτων για άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία ισχύει εδώ και πέντε δεκαετίες, και για τον κατευνασμό των Κούρδων και των συντηρητικών σουνιτών.
Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα από το Μάρτιο, οπότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις με αφορμή το αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι μαθητές που είχαν γράψει φιλοδημοκρατικά συνθήματα στους τοίχους του σχολείου τους στη Ντεραά.