Σφοδρές μάχες ξέσπασαν χθες βράδυ ανάμεσα σε μαχητές των φυλών που μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων και μέλη της οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία, που θεωρείται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα, στο νότιο τμήμα της Υεμένης με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους μια άμαχη, να βρουν το θάνατο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχος.
Η πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομή σε μια περιοχή ανατολικά της Τζάαρ, μιας πόλης στην επαρχία Αμπιάν την οποία ελέγχουν οι ισλαμιστές, σκοτώνοντας πέντε ισλαμιστές μαχητές και τραυματίζοντας τρεις, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υεμενίτης αξιωματούχος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δύο μαχητές της Άνσαρ αλ Σαρία σκοτώθηκαν σε μάχες με τις λεγόμενες επιτροπές λαϊκής αντίστασης, οι οποίες δρουν στο πλευρό του στρατού, στο Μπάτις, ένα χωριό βορειοδυτικά της Τζάαρ.
Ακόμα πέντε μαχητές προσκείμενοι στην αλ Κάιντα, που επέβαιναν σε ένα όχημα κοντά στο Μπάτις, σκοτώθηκαν σε ενέδρα των προσκείμενων στην κυβέρνηση ενόπλων, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Κατά τον ίδιο, μετά την ενέδρα υπήρξαν και νέες μάχες στο Μπάτις με αποτέλεσμα 13 ακόμη ισλαμιστές να σκοτωθούν. «Συνολικά, είκοσι μαχητές της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν» σε μάχες στο χωριό αυτό. Έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες και στις τάξεις των επιτροπής της λαϊκής αντίστασης», χωρίς να δώσει απολογισμό. Πάντως ένας άλλος αξιωματούχος, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι τέσσερις πολιτοφύλακες και μια άμαχη σκοτώθηκαν στις μάχες.
Ο στρατός και πολιτοφυλακές εξαπέλυσαν επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών για να ανακαταλάβουν τη Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, την Τζάαρ και άλλες πόλεις που είχαν καταλάβει πέρυσι οι μαχητές που πρόσκεινται στο δίκτυο της αλ Κάιντα, την 12η Μαΐου. Έκτοτε, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, 446 άνθρωποι: 333 φερόμενοι ως μαχητές της αλ Κάιντα, 68 στρατιωτικοί, 26 μέλη πολιτοφυλακών και 19 άμαχοι.
Περίπου το 40% των πολιτών της Υεμένης ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Τον Μάιο, οργανώσεις αρωγής προειδοποιούσαν ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού της πιο φτωχής χώρας της αραβικής χερσονήσου αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.