Τουρκία: Nα σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων λέει ο το ΥΠΕΞ

Ανώτατος Τούκος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι ανακύπτουν θέματα σχετικά με τη τουρκική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα στη βορειανατολική Ελλάδα .

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Tanju Bilgic, είπε ότι η τουρκική μειονότητα στην περιοχή της Δυτικής Θράκης ήθελε την εφαρμογή των κανονισμών και πρακτικών που επιτρέπουν στη μειοψηφία να απολαμβάνει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες».

Η Αθήνα αντέδρασε σχετικά με ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σε τουρκικό πανεπιστήμιο νωρίτερα αυτό το μήνα με θέμα με την »τουρκική ταυτότητα των μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη»  καθώς δημιουργεί εντάσεις και λενα γενικότερα κλίμα  αναστάτωσης και αβεβαιότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος δια στόματος του κ. Ευθυμίου τόνισε πως η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική της ισοπολιτείας και της ισονομίας για όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του. Διαβάστε περισσότερα στο newsit.gr

Ακόμα, όπως αναφέρει ο Έλληνας εκπρόσωπος η μουσουλμανική μεινότητα στη Θράκη έχει όλα τα δικαιώματα και λειτουργεί και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα και εμπόδια. Μάλιστα, κ ο κ. Ευθυμίου διεμήνυσε πως εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που «αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται».

Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μειονότητα του πληθυσμού που ζουν στη Δυτική Θράκη ως θρησκευτική – μουσουλμανική – και όχι ως εθνική – τουρκική.μειονότητα.

Ακόμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε χθεσινή του δήλωσε είπε ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη Διαβάστε τις δηλώσεις του EΔΩ

Από την άλλη πλευρά, ο Bilgic δήλωσε την Τετάρτη ότι η σημερινή κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη βρίσκεται «σε ένα πολύ μακρινό σημείο» από την αισιόδοξη προοπτική αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις των ελληνικών αρχών.

Επιλέον, ο Bilgic κάλεσε την Ελλάδα να «σεβαστεί την εθνική ταυτότητα των μειονοτήτων» και να εφαρμόσει το Δικαστήριο τις ετυμηγορίες των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενάντια στην απαγόρευση των τοπικών ΜΚΟ  που χρησιμοποιούν  στις περιγραφές της μειονότητας τη λέξη ‘’τουρκική’’ .

Τόνισε μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι πέρασαν οκτώ χρόνια.

Ακόμα, ο Bilgic κάλεσε επίσης την Ελλάδα να »ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να ανοίξει μειονοτικά σχολεία», «να αναγνωρίσει τη μειονότητα-εκλεγμένων μουφτήδων’’, και να χορηγήσει εκ νέου την υπηκοότητα στους Τούρκους.
Ορισμένα μέλη της τοπικής μειονότητας στερήθηκαν την ελληνική ιθαγένεια λόγω του άρθρου 19 του νόμου περί ιθαγένειας στην Ελλάδα το 1955. Το άρθρο αναφέρει ότι ένα «πρόσωπο μη ελληνικής εθνοτικής καταγωγής όταν αφήνει την Ελλάδα χωρίς την πρόθεση να επιστρέψει μπορεί να δηλωθεί ότι έχει απολέσει την ελληνική ιθαγένεια» . Ωστόσο, αυτό καταργήθηκε το 1998, αλλά, παρ ‘όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να χορηγήσει την υπηκοότητα σε όλους εκείνους έκανε απάτριδες, μια διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί τονίζει ο Bilgic.

Τέλος, ο ίδιος δήλωσε ότι η εφαρμογή ρυθμίσεων που παρέχουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες στην εθνοτική-τουρκικής μειονότητας θα έχουν «θετική επίδραση στις διμερείς μας σχέσεις». 

Πηγή από μετάφραση: Worldbulletin.net .