Toυρκία:

Η ένταση που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία τόσο όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία και κυρίως λόγω των βομβαρδισμών  των τζιχαντιστών και των Κούρδων μαχητών έχουν σπείρει τον πανικό και κάνουν τους τουρίστες να επιλέγουν άλλους προορισμούς για τις διακοπές τους. Κλειστά ξενοδοχεία, ακυρώσεις πτήσεων συνθέτουν το σκηνικό τουρισμού στην Τουρκία, γεγονός το οποίο δημιουργεί κενό στις τρέχουσες συναλλαγές οι οποίες πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο. Τα  έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να πέσουν κάτω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια  ΗΠΑ φέτος, για πρώτη φορά από το 2008, σύμφωνα με τους συμβούλους πολιτικού κινδύνου του  Eurasia Group.

‘Ηδη εταιρείες όπως η  Delta Airlines των ΗΠΑ  ανέβαλλε μια υπηρεσία στην Κωνσταντινούπολη που επρόκειτο να αρχίσει τον επόμενο μήνα, ενώ η ισπανική  Iberia ακύρωσε προσωρινά τέσσερις πτήσεις μέσα σε μια εβδομάδα από Μαδρίτη.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 6,2% της οικονομικής παραγωγής της Τουρκίας, σύμφωνα με την Ένωση Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, και το 8% της απασχόλησης.
Υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται ακόμα και  να μην ανοίξουν καν για τη σεζόν.

Οι επιθέσεις και πολιτικές αναταραχές έχουν καταστρέψει τις  οικονομίες στις  χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία. Ανησυχία για την ασφάλεια στην Τουρκία έχει  προκύψει και  από την  αναβίωση του  πολέμου που προϋπήρχε  πριν μια  δεκαετία μεταξύ των  κουρδικών ομάδων αφού το φιλο-κουρδικό κόμμα αποχώρησε από  το κόμμα ΑΚΡ που αποτελεί μέρος της  κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η όποια εμπλοκή του στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Δεδομένου ότι η Τουρκία λαμβάνει περίπου το 40% των εσόδων του τουρισμού την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, μια κλιμάκωση των επιθέσεων θα μπορούσε να  έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα έσοδα του τουρισμού και ως εκ τούτου στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», δήλωσε ο Yarkın Cebeci, οικονομολόγος της JPMorgan Chase στην Κωνσταντινούπολη.

Ακόμα, ο αριθμός των επισκεπτών από Γερμανία και τη Ρωσία έχει πέσει απότομα κυρίως αφότου 12 Γερμανοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο. Τότε ακυρώθηκαν περίπου 40% των ξενοδοχειακών κρατήσεων από τη Γερμανία, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων της Τουρκίας.  Επίσης, η τουρκική αεροπορική εταιρεία αναψυχής SunExpress, που ανήκει Turkish Airlines και της Deutsche Lufthansa από κοινού,  ακύρωσε δεκάδες πτήσεις αυτήν την εβδομάδα από τη Βόρεια Ευρώπη.

Η κίνηση από τη Ρωσία έπεσε στο  52% την περίοδο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου, σε ετήσια βάση, αφού ο τουρκικός στρατός βύθισε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο που διέσχισε το έδαφός της από τη Συρία, το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού.

Επιπλέον, οι μετοχές σε Τουρκικές Αερογραμμές έχουν βυθιστεί σχεδόν 18% μετά από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος και σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις  οικονομικές επιπτώσεις, με διπλή  αναδιάρθρωση στις τράπεζες, παρέχοντας 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για τουριστικές επιχειρήσεις πριν από την κήρυξη τους μη εξυπηρετούμενα. Ακόμα, προσφέρθηκε να πληρώσει τους μισθούς των 45.000 εργαζομένων του τουρισμού για τρεις μήνες.