Πάντα, σε κάθε πόλεμο, σημαντικότατο ρόλο έπαιζε για τη νίκη, η γνώση του εχθρού. Από το τι όπλα έχει, πόσοι είναι αριθμητικά, ποιες τακτικές χρησιμοποιούν, πότε θα επιτεθούν, που θα επιτεθούν, ποιο είναι το επίπεδο της εκπαίδευσης, εάν το ηθικό τους είναι υψηλό…
Η γνώση αλλά και η κατανόηση όλων αυτών των πληροφοριών γέρνουν την πλάστιγγα της νίκης υπέρ αυτού που γνωρίζει. Σε κάθε πόλεμο, πριν από κάθε μάχη, όποια πλευρά είχε εικόνα και άποψη για τον εχθρό της κέρδιζε, ακόμη και εάν ήταν αριθμητικά υποδεέστερη…
Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί λένε ότι οι Σοβιετικοί άλλαξαν την ροή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και κέρδισαν τους Γερμανούς, από μια μικρή αλλά ουσιαστική πληροφορία που ένας κατάσκοπος τους στην Ιαπωνία, ο Ρίτσαρντ Σορτζ, έστειλε στη Μόσχα…
Ο Σόρτζ ενημέρωσε προσωπικά τον Στάλιν, το 1941, ότι οι Ιάπωνες δεν θα επιτεθούν κατά της ΕΣΣΔ, αλλά κατά των ΗΠΑ. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στους Σοβιετικούς να αποδεσμεύσουν σημαντικότατο αριθμό στρατιωτών από τα Ανατολικά τους σύνορα και τη Σιβηρία και τους ρίξουν στο μέτωπο με τη Γερμανία.
Κατάσκοποι υπήρχαν πάντα, από την αρχαιότητα, και τον μεσαίωνα, μέχρι και σήμερα. Όπου υπήρξε πόλεμος, υπήρχαν και κατάσκοποι. Η καλύτερη περίοδος τους όμως, ήταν η περίοδος του Ψυχρού πολέμου. Τότε που οι Αμερικάνοι “φύτευαν¨στο σπίτι των Σοβιετικών κατασκόπους και οι Σοβιετικοί, κάτω από τη μύτη των Αμερικανών, περνούσαν καραβάνια ολόκληρα με δικούς τους πληροφοριοδότες…
Όμως όσο η τεχνολογία αναπτυσσόταν, τόσο και τα εφόδια του “καλού κατασκόπου”, αυξάνονταν.
Σήμερα έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε μίνι κάμερες λίγο μεγαλύτερες από το κεφάλι μιας καρφίτσας, ή ακόμη και ρομπότ έντομα εφοδιασμένα με βίντεο, ενώ πριν από 20 ή 30 ή 40 χρόνια ο καλός κατάσκοπος, είχε μόνο μια μικρή φωτογραφική μηχανή
Στην Ουάσιγκτον λειτουργεί από το 2002 το ¨Διεθνές Μουσείο Κατασκόπων”. Ένας πρώην κατάσκοπος των ΗΠΑ κατά της περίοδο του Ψυχρού πολέμου, συγκέντρωσε όλα τα όπλα, όλα τα μηχανήματα, οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό, που χρησιμοποιούσαν οι κατάσκοποι τα έβαλε σε προθήκες και άνοιξε το ιδιότυπο αυτό μουσείο.
Οι επισκέπτες του μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια. Μπαίνοντας στο μουσείο διαβάζουν το “μοτό” του καλού κατασκόπου σε μια επιγραφή: “Δεν είναι όλα όπως φαίνονται…” Και πράγματι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, το στυλό που εκτοξεύει βελάκια με δηλητήριο, την ομπρέλα – όπλο, το κραγιόν – όπλο (για θανατηφόρες γυναίκες), τους κοριούς από το 1930 και μετά, κουμπιά – φωτογραφικές μηχανές, πασπαρτού που ξεκλειδώνουν την πιο περίπλοκη κλειδαριά, υλικά μεταμφίεσης και γενικότερα μπορεί να δει οτιδήποτε ο ανθρώπινος νους έχει σκαρφιστεί για να κατασκοπεύει.
Δείτε το βίντεο