Το αεροσκάφος-φάντασμα που «έδωσε» τον Λάντεν στη CIA.

Η CIA χρησιμοποίησε ένα νέο stealth μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να πετάξει δεκάδες μυστικές αποστολές βαθιά μέσα στον πακιστανικό εναέριο χώρο για να εντοπίσει και κατόπιν να παρακολουθήσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν την ανίχνευση από ραντάρ και πετούν σε μεγάλο υψόμετρο.Για μήνες αυτά τα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από το κρυσφήγετο του Λαντεν,προσπαθώντας να αποκτήσουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας.

Η CIA στράφηκε προς τα νέα αεροσκάφη stealth , “επειδή απαιτούσε να δεί περισσότερα για το τι συνέβαινε» δήλωσε πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Washington Post .

Το 2009, η Πολεμική Αεροπορία είχε αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός νέου “αόρατου uav”, που κατασκευαζόταν από τη Lockheed Martin γνωστό ως RQ-170 Sentinel.Δύο χρόνια μετά εθεάθη σε αεροδρόμιο στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Το αεροσκάφος φέρει , πτερύγια σε σχήμα νυχτερίδας όπως τα πολεμικά αεροσκάφη stealth. Οι αμερικάνοι χαριτολογώντας το αποκαλούν beast of Khadahar, το κτήνος του Κανταχάρ

Αυτά τα uav χρησιμοποιήθηκαν και τη νύχτα της επίθεσης εναντίον του Λάντεν και μάλιστα ήταν αυτά που μετέδιδαν εικόνα στον πρόεδρο Ομπάμα και το επιτελείο του.

Σε ένα ενημερωτικό δελτίο από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το RQ-170 περιγράφεται ως «χαμηλής παρατηρήσιμότητας μη επανδρωμένο αεροσκάφος” . Τίποτα άλλο.

Το RQ-170 μοιάζει περισσότερο σαν ένα μπούμερανγκ, με λίγες αιχμηρές γωνίες ή προεξέχοντα κομμάτια .