Το Κουβέϊτ «κατέστειλε» τις ταραχές με χρήμα!Έδωσε αυξήσεις.

Το κύμα της αστάθειας έχει αγγίξει μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου ,το Κουβέιτ. Μαζικές διαμαρτυρίες σάρωσαν τη χώρα στα τέλη Μαρτίου.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα! Ο Εμίρης του Κουβέιτ άλλαξε την κυβέρνηση και είπε ότι μεταρρυθμίσεις θα ακολουθήσουν σύντομα.

Μέχρι τότε όμως:

•Αποζημιώσεις και συντάξεις αυξήθηκαν μέχρι και $ 700-1,200.

•Κάθε πολίτης του Κουβέιτ έλαβε επίσης 3.500 δολάρια και το δικαίωμα να λαμβάνουν τρόφιμα δωρεάν κατά του ς προσεχείς 14 μήνες.

•Οι μισθοί των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έχουν διπλασιαστεί.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Κουβέιτ επιδεινώθηκαν απ΄ αυτές τις ταραχές καθώς το εμιράτο ισχυρίστηκε ότι ήταν η Τεχεράνη που προκάλεσε τις ταραχές. Το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ιράν. Το υπουργείο απέλασε επίσης τρεις ιρανούς διπλωμάτες που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία .

Επιπλέον, το δικαστήριο του Κουβέιτ επέβαλε ποινή του θανάτου εναντίον τριών υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν. Το εμιράτο είπε επίσης ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στις υποθέσεις του.

Οι ιρανικές αρχές απορρίπτουν σθεναρά τις κατηγορίες. Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι η «αραβική άνοιξη των εθνών» είναι μια συνέπεια της επανάστασης στο Ιράν το 1978-1979. Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, η ισλαμική επανάσταση και η επακόλουθη αντίσταση του ιρανικού λαού ενέπνευσε και άλλους λαούς να αγωνιστούν. Ιρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κουβέιτ προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις μαζικές δολοφονίες αμάχων στο Μπαχρέιν.

Η οικονομική σταθερότητα του κόσμου εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν το Κουβέιτ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, μέχρι εννέα τοις εκατό των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου βρίσκονται στο Κουβέιτ.

«Όσο για την οικονομική γενναιοδωρία, τα χρήματα καταβάλλονται μόνο για τους πολίτες της χώρας. Πολλοί σιίτες δεν αναφέρονται σε αυτή την κατηγορία.

«Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Κουβέιτ θα πρέπει να αναλυθούν υπό το πρίσμα της κατάστασης στην Αραβική Χερσόνησο για το σύνολο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας παίζει τον βασικό ρόλο σε αυτό το σημείο. Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και άλλοι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας. Όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στο μέλλον, είναι δύσκολο να κάνει οποιαδήποτε προβλέψεις.Η Σαουδική Αραβία έχει τόσα πολλά προβλήματα που μερικές φορές φαίνεται ότι πρόκειται να καταρρεύσει αργά ή γρήγορα «, είπε ένας εμπειρογνώμονας.